Otomobil

ARABALARDA EN ÇOK YANAN ARIZA İŞARETLERİ

Bir araçta sürücüyü uyarmak, bilgi vermek amaçlı birçok ikaz lambaları bulunmaktadır. Ama bu ikaz lambalarının birçoğunu araç kullanım sırasında başımıza gelmese de araç sürücülerinin birçoğu bu uyarı lambalarını bilmemektedir. Hâlbuki bu arıza işaretleri bizlere güvenli bir sürüş için bizlere yardımcı olmaktadır.
Seyahatlerimiz esnasında yanan bu ikaz lambaları ne anlama geldiğini ya da bu ikaz lambaları yandığında ne yapmamız gerektiğini biliyor muyuz?
Cevabınız hayır ise bu yazının size yazıldığını düşünüyoruz. Haydi, gelin arıza işaretlerini ne anlama geldiğini resimleriyle ve anlamlarıyla bir bir okumaya başlayalım.
1. Hararet göstergesi arıza ikaz lambası       Hararet göstergesi arıza ikaz lambası        Bu arıza lambasını gördüğünüzde araç motorunun aşırı ısındığını ve motor soğutma suyunun fazla ısındığı anlamına gelmektedir. Hararet göstergesi uyarı ışığı yandığında aracınızı hemen durdurup ve motorunuzun soğumasını beklemeniz gerekmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınız da aracınızın kontağını kapatmadan, aracınızın motorunun soğumasını beklemelisiniz. Bu arıza işareti yanmasına rağmen aracınızı sürmeniz halinde aracınızın motoru zarar görebilir. Hararet göstergesi arıza lambası ciddiye alınması gereken arıza lambalarıdır.

2. Lastik basınç uyarısı ikaz lambası

Lastik basınç uyarısı ikaz lambas

Araç lastiklerinizin basıncı düştüğünde bu ikaz lambası yanar. Böyle bir durumla karşılaştığınız da araç lastiklerinizin basıncı hemen ölçmelisiniz. Araç lastiklerinizin basınçlarının kaç bar olması gerektiği araç kullanım kılavuzunda yazdığı gibi genellikle aracınızın şoför kapısının bir bölümünde yazmaktadır. Benzin istasyonlarında lastik basınçlarınızı kontrol edebilir, tavsiye edilen şekilde ayarlayabilirsiniz.
3. Motor yağı basıncı

Motor yağı basıncı ikaz lambası

Yolculuğunuz esnasında bu ikaz lambasını görüyorsanız motorunuzun yağ basıncı seviyesinin düştüğü anlamına gelmektedir. Bu ikaz lambasının yandığını gördüğünüzde aracınızı hemen durdurup motor yağ seviyesi kontrol edilmelidir. Bazen merdiven altı üretilen araç motor yağlarının kullanımından dolayı da motor yağ basıncı düşük çıkabilir.
4. ESP/ASP sistemleri

ESP/ASP sistemleri ikaz lambası

Araçlarımız da bu ikaz lambası pasiftir. Bu ikaz lambası yanıp söndüğünde sistemin aktif olduğu bilinir. ESP/ASR ikaz lambası sürekli yanıyorsa sürücü tarafından bilinçli olarak kapatılmış ya da devre dışı bırakılmış olabilir.
5. Egzoz-Emisyon uyarı

Egzoz-Emisyon uyarı ikaz lambası

Egzoz-Emisyon uyarı ikaz lambası normal durumlarda aracınız ilk olarak çalıştırıldığında yanar ve söner. Bu ikaz lambası sönmüyorsa Egzoz-Emisyon sisteminde ya da motorunuzda bir arıza var demektir.
Otomobiliniz ile hareket esnasında bu ikaz lambası yanmaya başladıysa veya aracınız çalıştıktan sonra sönmüyorsa aracınızı acilen yetkili servise ya da tamircinize götürmeniz gerekmektedir.
6. ABS fren sistemi

ABS fren sistemi ikaz lambası

ABS ikaz lambasının sürekli yanması ABS fren sisteminin devre dışı kaldığı anlamına gelmektedir. Böyle bir durumda normal fren sistemi çalışmaya devam etmektedir.
7. Adaptif hız sabitleme

Adaptif hız sabitleme ikaz lambas

Bu ikaz lambası otomatik vitesli araçlar için geçerlidir. Otomatik vites kolunun tekrar hareket edilmesi için fren pedalına basılması gerektiğini göstermektedir.
8. Şarj sistemi ikaz lambası

Şarj sistemi ikaz lambası

Bu ikaz lambasının yandığı durumlarda akünün boşaldığını(bittiğini) veya bitmeye yakın olduğunu gösterir. Aracınızın elektrikli aksamlarının çalışabilmesi için akünüzün dolu olması gerekmektedir. Akünüzü yeni değiştirdiğiniz ya da akünüzün bitme ihtimalinin olmadığını düşünüyorsanız şarj sisteminiz de bir arızadan kaynaklanabilir.
9. Yakıt miktarı

Yakıt miktarı ikaz lambası

Yakıt ikaz ışığı aracınızın yakıtının azaldığını göstermektedir. Araçtan araca göre değişen yakıt miktarı uyarısı yandıktan sonra ortalama olarak 7 litre yakıt kaldığı anlamına gelmektedir. Ortalama olarak araçlarda bu uyarı yandıktan sonra gidilecek mesafe 50 kilometre olarak tahmin edilse de yakıt miktarı uyarısı yandıktan hemen sonra yakıt alınması bizler tarafından tavsiye edilmektedir.
10. Hava yastığı uyarısı

Hava yastığı uyarı ikaz lambası

Aracınızdaki hava yastığınızın çalışmadığı durumlarda yanar. Hava yastığı sisteminde bir sorun oluştuğundan dolayı bir kaza esnasında devreye girmeyecektir.
11. Cam yıkama suyu uyarısı

Cam yıkama suyu ikaz lambası

Bu ikaz lambasının sürekli yanması araç cam suyunuzun bittiği anlamına gelmektedir. Cam suyunuzu servise gitmeden kendiniz de doldurabilirsiniz.
12. Fren balatası aşınma uyarı ikaz lambası

Fren balatası aşınma uyarı ikaz lambası

Aracınız da bu uyarı yanması durumunda artık fren balatalarının değişmesi gerektiğini ve balataların aşındığı anlamına gelmektedir.
13. Dizel partikül filtresi uyarısı

Dizel partikül filtresi uyarı ikaz lambası

Kullandığınız araç dizel yakıtla çalışan bir araç ise bu ikaz lambasının aracınızda bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu ikaz lambasının yanması aracınız da dizel partikül filtresinin kurumla dolduğunu işaret etmektedir. Aracınızı 4. Veya 5. Viteste 2000 devir/dakikanın üzerinde 20/25 dakika kullanırsanız dizel partikül filtresi temizlenecektir.  Bu değerler araçtan araca değişiklik göstermektedir. Daha ayrıntılı bilgi için aracınızın kullanım kılavuzuna da bakabilirsiniz.
14. Dizel motor uyarı ikaz lambası

Dizel motor uyarı ikaz lambası

Dizel araçların hepsinde vardır. Kontak açıldığında yanar. Söndükten sonra araç çalıştırılır. Araç sürüş esnasında bu uyarı yanarsa aracınızı en yakın yetkili bir servise gitmeniz gerekmektedir.
15. Emniyet kemeri

emniyet kemeri ikaz lamba

Emniyet kemeri takmanın olası trafik kazalarında yaralanma ve ölüm riskin azalttığını biliyoruz. Araçlarımız da bulunan bu uyarı emniyet kemerinin takılı olmadığını belirtiyor. Yeni model araçlarda bu ikaz lambasının yetmediği gibi ikaz sesi de vardır. Sevdiklerimizle daha fazla vakit geçirmek istiyorsak mesafe fark etmeksizin her zaman emniyet kemerimizi takmamız gerektiğini unutmayalım, unutturmayalım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

− 2 = 1

Başa dön tuşu