SağlıkTeknoloji

Bebeklerde Ağız Temizliği

Bebeklerin ağız bakımı

Son zamanlarda kişisel bakımın önemi daha iyi anlaşılmaya başladı. Artık kişisel bakım için daha fazla zaman ve bütçe ayırıyoruz. Üstelik bu durum sadece kendi bakımımız için değil, çocuklarımız ve bebeklerimiz için de geçerli. Eğitimin önemini daha iyi kavradığımız için, çocukluktan hatta bebeklikten itibaren eğitim işine başlıyoruz. Bu eğitimlerden biri de kişisel bakım ve temizlik eğitimi. Çocuklarımızın diş sağlığına dikkat etmesi için, onları çok erken yaştan itibaren bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Peki yeni doğan bebeklerin ağız bakımları nasıl olmalıdır? Bebek ağız temizliği;

Bebeklerde Dişler Ne Zaman Çıkmaya Başlar?

Öncelikle her bebek bir bireydir. Ve bebeklerin kişisel özellikleri de farklıklar gösterir. Bebeklerin dişleri çocuktan çocuğa bir miktar farklı olabilmekle birlikte altıncı aydan itibaren alt ön kesici dişler çıkmaya başlar. Daha sonra  24-30. aylar arasında 10 adet üst 10 adet alt çenede olmak üzere 20 adet süt dişi çıkar.

Bebeklerde 3. Ayda İtibaren Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Dişler çıkmaya başladığında vücut direncini yüksek tutmak için beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Anne sütü yetmeyen ve mama ile beslenen bebeklerde erken çocukluk dönemi çürüğü daha sık görülüyor. Bundan dolayı ağız temizliği daha da önem kazanıyor. Süt dişlerinde biberon çürüğü oluşmaması için beslenme sonrasında temizlenmelidir. Özellikle de gece uykusundan hemen önce temizlenmelidir. Bir tülbent parçasını anne parmağına sararak dişlerin üzerini silerek temizlemelidir. Bebek ağız temizliği için ayrıca;

Çürümenin daha sık görüldüğü durumlar;

Biberonla emzirmek
Tatlandırılmış emzik kullanımı
Tatlı yiyecek ve içeceklerin sık aralıklarla verilmesi
Biberonla verilen asitli meyve suları, erken çürümeye yol açar.

Dişlerin çıkması ile bebek beslendikten sonra dişleri bir gazlı bez parçası ile temizlenmelidir.

Ebeveynlerin de ağız temizliği son derece önemlidir. Özellikle bebek ile beraber çatal, kaşık, bardak vs. kullanmak son derece yanlış bir davranıştır. Emzik ve biberon temizliği için kendi ağzınızla emerek temizlemek yerine, su ve özel sabunlar kullanarak temizlenmelidir.

6 Aydan İtibaren Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Dişlerin büyümeye başladığı dönemdir. Bu nedenle vücutta bazı değişimler görülür. Bunlar; yüzde kızarmalar, ara ara ateşlenmeler, salya artmasıdır. Ayrıca dişlerin çıkacağı bölgenin kızarması, şişmesi, kaşınması ile buna bağlı rahatsızlıklar olabilir. Bu durumda temiz bir parmakla yapılan masaj bebeği rahatlatacaktır. Ayrıca soğutulmuş diş kaşıyıcıları bebeği rahatlatır.

Genel olarak 12 aylıkken 4 alt, 4 üst kesici diş çıkmış olacaktır. Daha önce veya daha sonra çıkması sorun değildir. Çünkü kişisel gelişim farklılıklarından sapmalar olabilir. Ama 12-18. aya kadar dişlerin çıkmaz ise doktora başvurmak gerekir. 12. aydan itibaren diş fırçası kullanılabilir. Fakat doktor tavsiyesi almak gerekir. Bebekler için özel üretilen fırçaları tercih etmek gerekir. Ayrıca 6. aydan itibaren beslenmede bardak ve kaşık kullanmak gereklidir. Biberon kullanmaktan kaçınılmalıdır. Parmak emme davranışı varsa yine doktorunuzdan tavsiyeler isteyiniz. Unutmayın temizlik alışkanlığı bir bütündür. Ve devamlılık gerektirir. Dişleri çok fazla temizlemek yerine düzenli aralıklarla temizlemek daha doğrudur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

57 + = 62

Başa dön tuşu