Sağlık

Bebek Hastalıkları – Alerji

Bebeklerde Alerjik Durumlar

Bebek sağlığı ile ilgili olarak önceki yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz. Bebek sağlığı ileriki yaşam için kritik öneme sahip olduğundan, elimizden geldiğince uzman görüşlerini sizler için araştırıyoruz. Bu yazımızda ise günümüzde daha sık karşılaştığımız bebeklerde alerji konusunu araştırdık.

Alerji Nedir?

Zararsız olan bir değişkenin, vücudumuzun yabancı veya tehlikeli bir madde olarak algılaması ve buna bir çeşit tepki vermesine alerji diyoruz. Alerjen dediğimiz bu yabancı maddeler ile (bazı besinler, toz, polenler vs.) sağlıklı bir insan karşılaştığında hiçbir bir problem yaşamaz. Fakat alerjik kişilerde bu maddeler vücuda tehdit gibi algılandığından tepki oluşacaktır. Bu nedenle kişiye özgü olmak üzere vücudun farklı bölgelerinde geçici sıkıntılar oluşacaktır. Bu tepkiler burun akıntısı, göz akıntısı, nefes daralması, kızarıklık şeklinde olur.

Alerjik rinit ve konjuktivit burun ve göz rahatsızlıklarına sebep olur. Alerjik astım alt solunum yollarını etkiler. Ayrıca ürtiker (halk arasında kurdeşen) ya da egzema deri problemlerine yol açan alerjik hastalıklardır. Ayrıca besin alerjileri de sıkça görülen türlerdendir.

Alerjik hastalıklarda bir çok belirti olur. Bunlardan bazıları şunlardır;
Ciltte kaşıntı, kızarıklık, kabarma veya şişlik, egzema, sürekli kuru öksürük – hapşırık, nefes alma sorunları, burun akması, kaşıntı,  tıkanıklık, gözlerin sürekli yaşlanması, kızarması ve kaşınması, karın ağrısı, ishal, kusma, dışkıda kan ya da sümüksü yapılar. Solunum sorunlarında başlıca gözlemler; sürekli hapşırma, boğazda sulu akıntı ve kaşıntı ayrıca burun tıkanıklığı oluşması. Kimi hastalarda göz sulanması ve kaşıntı oluşur. Sebep olan alerjik maddeler ise  küf mantarları, akarlar ve çoğunlukla polenler olarak tanımlanır.

Eğer çocuğunuzun neye alerjisi olduğunu biliyorsanız bu alerjik maddeden uzak tutmak birinci önceliğinizdir. Örneğin; toz alerjisi varsa, çocuk yanında ev süpürülmemesi gerekmektedir. Çocuğun odasında bulunan halılar alerji nedeniyle uygun değildir. Ayrıca temizlik açısından da sorunlar oluşturur.. Ahşap parkeler hem sıcaklık açısından, hem de yumuşaklık ve hijyen açısından daha çok önerilir. Bebek ve çocuk  oyuncakların zararlı kimyasallar içermemesine de özen gösterilmelidir. Özellikle alerjik bebeklerde tüylü oyuncaklar kesinlikle tehlikelidir. Çocuğun sadece bulunduğu değil zaman geçirdiği alanlarda bile sigara içilmemelidir. Alerjik bebeklerin çok hassas olduğu unutulmamalı ve yaşam alanları buna göre düzenlenmelidir. Çocuk odası boyanırken yağlı boya değil daha çok su bazlı ve daha çabuk kuruyan boyalar tercih edilmelidir. Bazı durumlarda ilaç kullanmak gerekebilir. Doktorun verdiği ölçü ve ilaçlar dışında başka bir ilaç kullanmak kesinlikle yanlıştır.

Bebeklerdeki besin alerjileri için yine doktorun önerdiği beslenme şekline ve ilaçlara uyulmalıdır. Alerji konusu bebeğin ileriki yaşlarında sağlık problemlerine yol açabileceği için dikkat edilmesi gereken hassas bir konudur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

58 − = 50

Başa dön tuşu