Sağlık

Bebek Odasında Bunları Yapmayın! – Yenidoğan Bebek Odası

Bebek odası nasıl olmalıdır?

Artık eskisi kadar kalabalık ailelerde yaşamıyoruz. Üstelik evlilik yaşları da 20 altından 30 üstüne çıkmış durumda. Bu sebeple ailelerde çocuk sayısı epey azalmış durumda. Artık çevremizde dört beş çocuklu aileler duymuyoruz. En fazla görebildiğimiz 2 çocuk. Çocuk sayısının azalması ile birlikte, doğumdan tutun da iş hayatına atılana kadar çocuklara gösterilen ilgi de epey arttı. Evde bebek odasını düzenlerken her eşyayı her oyuncağı deyim yerindeyse mülakata alıyoruz. Belki de kendi çocukluğumuzda bu imkanlar olmadığı için, yaşamak istediğimiz odaları tasarlıyoruz. Bu sebeple de biraz eşya işini abartıyor olabiliriz. Ama uzmanlara göre eşya seçimi, eşya sayısı, oda genişliği vs. bebek sağlığı üzerinde oldukça etkili. Bu yazımızda bebek odası için uzman görüşlerini sizler için araştırdık. İdeal bir yenidoğan odası nasıl olmalı? Nelere dikkat etmeliyiz?

 

En önemli konulardan biri odanın ısısı. Anneler genelde bebeklerin çok üşüyeceğini düşünerek oda sıcaklığını yüksek tutmaya çalışırlar. Ama bu yanlış bir tutumdur. Önemli olan bebeğin sıcakta yatması değil, üşümeden ideal bir sıcaklıkta yatmasıdır.

Bebek Odasının Isısı Ve Havalandırması Nasıl Olmalıdır?

Uzmanlar güneşin ve güneş gören bir odanın olumlu faydaları üzerinde epey duruyorlar. Bebeğin odasının güneş görmesi son derece önemli. Ayrıca sık havalandırılması ve hava sirkülasyonunu engelleyecek eşya konumlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Kalabalık eşyadan kesinlikle kaçınılmalıdır. Olabildiğince sade ve az eşya ferah bir ortam sağlayacaktır. Ayrıca fazla eşya olduğu zaman, o eşyaların yapıldığı madde türü de artacaktır. Bebeğinizin hangi maddelere alerjisi olduğunu bilemezsiniz. Ve eşya sayısı ile artan madde çeşidi sayısı buna davetiye çıkarır. Yün, pamuk, plastik, metal, silikon, polyester gibi birçok madde. Ve bunların boyandığı kimyasalları düşündüğünüzde az eşyanın riski azalttığını gözden kaçırmayın.

Normal haftasında doğan bebekler için ideal sıcaklık 22-24 derece öneriliyor. Prematüre doğanlar için ise biraz daha sıcak 24-26 derece yeterli görülüyor. Sıcaklığın normalden daha fazla olması havayı kurutacaktır. Bu sebeple bebeklerin burnunda nemli kalması gereken yerleri de kurutacaktır. Mikropların daha rahat yayılması için davetiye  çıkarmış oluruz. Yalnızca ilk haftalarda alt değişimi, elbise değişimi, banyo yaptırma zamanlarında sıcaklık geçici olarak bir derece artırılabilir. Bebek giysileri önceden hazırlanmalı ve işlem süresi çok uzatılmamalıdır.

Unutulmamalıdır ki bebeğin çevreye uyumu önemlidir. Yani bebek soğuk bir iklimde yaşayacaksa, çok sıcak ortama alıştırmak ilerde daha fazla hastalanmasına sebep olur. Çevreye uyum konusuna dikkat edilmeli ve bebeğin doktorundan görüş alınmalıdır.

Bebek Odası Tasarımı Ve Eşyaları Nasıl Olmalı?

Görüntü olarak güzel ve şık odaların ebeveynlerin üzerinde olumlu etkisini göz ardı edemeyiz. Fakat bebek için rahatlık ve güvenli ortam önemlidir. Odalar evin gürültüsünden uzak ama kontrol edilebilirlik açısından yakın bir konumda olmalıdır.

Oda zemininin taş, fayans, seramik gibi sert ve soğuk olmaması gerekir. Halı ise alerjik ve temizliği süreklilik istediği için ne kadar az yer kaplarsa o kadar iyidir. Ahşap parkeler temizlik ve sertlik bakımından daha uygundur.

Duvar boyaları ve renkleri için ise bebeğin gözerini yormayan renkler tercih edilmelidir. Pastel renkleri tercih etmek bebeği biraz sakinleştirir. Yağlı boya yerine kokusuz su bazlı ve bakteri barındırmayan boyaları tercih ediniz. Unutmayın renkler sadece bebeklere değil büyüklere de rahatlık verecektir. Bu nedenle anne tercihini de göz önünde bulundurmak gerekir.

Bebeğinizin odası direkt güneş ışığı alan, aydınlık bir oda olmalıdır. Fakat aydınlık olmalı derken geceleri lambalardan gelen ışık bebeğin gözüne gelmemesine dikkat edilmelidir. Daha az ışık veren ama renklerine dikkat etmek koşulu ile gece lambaları tercih etmek gerekir. Gece lambalarının konumlarına da dikkat etmek gerekir. En uygun ışıklandırma yöntemi ise tavandan, direkt göze gelmeyen ve çok fazla parlak olmayan aydınlatmadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

61 − = 51

Başa dön tuşu