Sağlık

Bebekler İçin Tamamlayıcı Besinler – Ek Gıdalar 1

Ek gıdaya nasıl başlamalı?

Bebek sağlığı ile ilgili olarak önceki yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz. Bebek sağlığı ileriki yaşam için kritik öneme sahip olduğundan, elimizden geldiğince uzman görüşlerini sizler için araştırıyoruz. Bu yazımızda ise tamamlayıcı besinler ve ek gıda konusunu araştırdık.

Tamamlayıcı beslenme 

Doğumdan itibaren 2 yaşına kadar olan süreç büyümenin en hızlı olduğu dönemdir. Büyümenin hızlı olması sonucunda besin ihtiyacı yüksek olmaktadır. Bebeğin beyin gelişiminin neredeyse yüzde 90’ı tamamlanmaktadır. Ayrıca bağırsaklar da büyük birey gibi gelişimini tamamlamaktadır. Bu nedenle 0-2 yaş arası beslenme çok önemlidir. Aksi bir durum olmadığı sürece bebekler altıncı aya kadar sadece anne sütü almalıdır. 6 aydan sonra bebeğe verilen gıdalara tamamlayıcı besinler denir. Kesinlikle unutulmamalıdır ki bu besinler anne sütünün yerine değil, destek olarak verilmelidir. Bu besinlere alışma süreci iki ila üç aylık bir süreçtir. Daha erken başlamak veya daha geç başlamak alışma sürecini daha da uzatacaktır. Tamamlayıcı besinler için önerilmeyen bir durumdur.

Tamamlayıcı gıdalara erken başlamak bazı problemlere yol açar. Bunlar; anne sütünün azalması, dolaylı yoldan enfeksiyon ve hastalık riskini de artırır. Taneli yiyecekleri ezme ve yutma kabiliyeti gelişmediğinden soluk borusuna kaçma ihtimali de unutulmamalıdır. Bunun yanında sindirim sistemi tam anlamıyla gelişmediği için bağırsak problemlerine ve alerjik rahatsızlıklara yol açar. Böbreklerin de gelişimi tam olarak sağlanmadığı için, böbreklere yük bindireceği için olumsuz sonuçlar doğurur.

Geç başlandığında ise; bebeğin ihtiyacı olan besin ögeleri almayacağı için büyüme sorunları görülür. Hareketlenme ile enerji ihtiyacı artacağı için, gerekli enerji karşılanmaz. Ayrıca çiğnemeyi ve yutmayı geç öğreneceği için huzursuzluk yaşar.

Bebeğin İlk Tamamlayıcı Besinleri

Bebeklere ilk ek gıdalar seçilirken özellikle besin ögeleri açısından zengin ve mevsiminde yiyecekler olmalıdır. Kolay yenen ve bebeğin seveceği tatlar olmalıdır. Sıcak ve soğuk olmamalı ayrıca baharat, şekerli, tuzlu ve çok ekşi olmamasına özen gösterilmelidir.

İlk ek gıda ev yoğurdu tercih edilmelidir. Ayrıca mevsiminde meyveler rendelenmiş (cam rende olması önemli) verilebilir. Öte yandan haşlama sebzeler de yine püre halinde yedirilebilir. Bebeğin seveceği bir muhallebi için şeker yerine meyve püreleri veya biraz pekmez ile tatlandırılır. Yine evde yapılan kefiri az miktarlarda vermek faydalıdır. Patates ve havuç püresi ilk başlangıç sebzeler olarak tercih edilebilir. Ayrıca içerisine balkabağı ilavesi ile tatlandırılabilir. Kıvam vermesi ve alıştırma amaçlı içerisine az miktarda bulgur eklemek doğrudur. Bulgur, pirinçten daha sağlıklıdır.

Hazırlanan ek gıdalara et ve et suyu eklemek besin değerini artıracaktır. Et tüketimi önemlidir. Fakat et suyu hazırlanırken tuzlu olduğu için, ev yapımı et suyunu tercih etmek daha doğru olur. Daha önceki yazlılarımızda alerji sorunlarını detaylı olarak açıklamıştık. Bu alerjik besinlere dikkat etmek gerekir. Ek gıdalara başlarken yumurta gibi alerjen gıdalar azar azar verilmelidir. Ve sonuçları da gözlenmelidir. Ayrıca ek gıdalar verilirken karışık olarak değil, teker teker ve 3 er gün denemek gerekir. bebeğin vücudunun tepkisi gözlenmelidir.

Yazımızın devamını, Ek gıda ve tamamlayıcı besin 2 yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

30 + = 33

Başa dön tuşu