
Bebek sağlığı ile ilgili olarak önceki yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz. Bebek sağlığı ileriki yaşam için kritik öneme sahip olduğundan, elimizden geldiğince uzman görüşlerini sizler için araştırıyoruz. Bu yazımızda ise günümüzde daha sık karşılaştığımız bebeklerde besin alerjisi konusunu araştırdık.
Yetişkinlerde de görülmesine karşın, bebeklerde daha çok rastlanan besin alerjisini son zamanlarda sık görüyoruz. Genelde inek sütü, yumurta, fındık, fıstık gibi besinler alerjiye neden olabiliyor. Ayrıca hazır gıdalara katılan renklendirici, kıvam artırıcı ve koruyucular da alerjik reaksiyona neden olabiliyor. Çocuklardaki alerjilerinin nedeni ise bu katkı maddelerine karşı vücudun gösterdiği tepkilerdir.
Vücudun tepki süresi bireysel özelliklere ve alerjik durumun derecesine göre değişir. Ama genel olarak ilk dakikalardan itibaren görülür. 1-2 saat sonra da ortaya çıkabilir. Nadiren 72 saate kadar tepkilerde görüldüğü olmuştur. Alerjik reaksiyonlar sonucunda; deri dökülmesi, dudaklarda morarmalar, solunum sıkıntısı, makatta kızarıklık olarak görülür. Bazen bebek kakasında kan da görülür. Bu da mide ve bağırsak tepkisi olarak tanımlanır.
Besin Alerjisine Neden Olan Gıdalar Hangileridir?
Bebekler için en sık inek sütünde alerji görülmektedir. Fakat 2 yaşından sonra kendiliğinden kaybolur. Özellikle 1 yaşından öncesinde inek sütü vermek sakıncalıdır. Anne sütü her zaman ilk tercih olmalıdır. Anne sütüne yakın olduğu bilinen keçi sütü ise zorunlu durumlarda verilebilir. Ek gıdaya başladığınızda tercih edebilirsiniz.
Bir diğer alerjik besin ise yumurtadır. Özellikle yumurta beyazına vücut daha fazla reaksiyon gösterir. Özellikle bebeklikte ve erken çocukluk döneminde görülür. İnek sütünde olduğu gibi ileriki yaşlarda etkisi azalarak ergenlikten sonra kaybolur. Yumurtaya alerji varsa; kaşıntı, deride döküntü olur. Etkisi diğer besin alerjilerine göre daha fazladır. Vücutta kızarıklık, hırıltılı nefes alma, kusma veya ishal ile kendini belli eder. Ayrıca bebeklerde egzamanın en önemli nedeni olarak bilinir.
Daha çok inek sütü ve yumurta dışında; soya, yerfıstığı, tahin, susam, deniz ürünleri, domates, kakao, çilek, muz, portakal gibi yiyecekler de alerjiye alerjiye sebep olan yiyecekler arasında gösterilir. Domates ve çilek histamin içerdiği için alerji gibi etkilere sebep olabilir.
Alerji ileriki yaşlar için astım gibi hastalıklara yol açabileceği için ek gıdaya geçişte dikkatli olmak gerekmektedir. Bir besini ilk defa verdiğinizde az vermeli ve bebeğin bir reaksiyon gösterip göstermediğinin gözlenmesi gerekir. Gıdalar verilirken karışık şekilde değil, her gıdayı en az 3 gün tek başına vermek daha doğrudur. Her gün miktar biraz daha artırmak gerekir. İlk ek besinlerimizin yoğurt ve sebze püreleri olması da önemlidir. Daha sonra tahıl ve meyve püreleri gelir. Yumurta beyazı için 1 yaşı beklemek gerekir. Yumurta sarısı ise çok az olarak verilebilir. Peynir gibi süt ürünleri ise çok az başlamak daha doğrudur.
Anne sütüne alerji
Unutmayın ki bazı besinler tek başına alerjik reaksiyon oluşturmazken, başka yiyecekle beraber alerji oluşturur. Ek gıdalara erken başlamak da alerjiye davetiye çıkarır. Bu nedenle 6. aydan önce ek gıdalara başlanmamalıdır.
Bazı bebeklerin anne sütüne de alerjisi olduğu görülmüştür. Bu anne sütünün alerjik olduğundan değil, annenin yediği yiyeceklerin anne sütüne etkisinden dolayıdır. Böyle durumlarda kesinlikle çocuk alerji uzmanlarından yardım almak gereklidir. Anne kontrollü olarak bir süre inek sütü ve yumurta yemeye ara vermelidir. Doktorun verdiği beslenme listesine kesinlikle uymalıdır.