Teknoloji

Bebeklerde Uyku

Bebekler ne kadar süre uyumalıdır

Bebek sağlığı ile ilgili olarak önceki yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz. Bebek sağlığı ileriki yaşam için kritik öneme sahip olduğundan, elimizden geldiğince uzman görüşlerini sizler için araştırıyoruz. Bu yazımızda ise bebeklerde uyku düzeni ve uyku problemlerini araştırdık.

Bebekler Kaç Saat Uyumalıdır

Yenidoğan sağlıklı bebekler bir günde 16-18 saat arasında uyurlar. Bu 18 saat uykunun 6-7 saati gündür uykusudur. Bu süre zamanla azalarak 6. ayda ortalama 12-13 saatlere kadar düşer. Ve 6. aydan gündüz uykusu neredeyse 3 saatlere kadar düşer. Bebekler gece uykusunda acıktıkları için sık sık uyanırlar. 4. aydan itibaren ise uyanmalar azalır. Hatta uyanmazlar. 1 defa uyanan bebekler ise doyduktan sonra hemen tekrar uykuya dalar.

Anne sütü ile beslenen bebekler diğer bebeklere göre daha sık uyanırlar. Bazı bebekler uyansalar ağlamadan tekrar uykuya dalar. Kendi kendine uykuya dönme yeteneği genellikle 3-4 aylıkken gelişir. Genellikle ilk bebeklikte uyku süresi 4-5 saattir. Daha sonra 6 aylık bebeklerin gece uykuları 8-10 saate kadar çıkar. Ayrıca öğlene doğru ve öğleden sonra yine birer saatlik uyku uyurlar. Bazen bebekler 9-10 aylarında tekrar uyku düzeni bozukluğu yaşarlar. 18. aya yaklaştıklarında ise sadece 1 saatlik öğlen uykusu yeterli olur. 3,5 – 4 yaşından sonra ise artık gündüz uyumaya ihtiyaçları kalmayacaktır. Bebeklerin neredeyse yarıya yakını geceleri sık uyanma ve uykuya dalma problemleri yaşarlar.

Bebekler Nasıl Uyutulmalıdır

  • Bebeklerin ilk 6 ay anne ile aynı odada yatması gerekir. Daha sonra kendi odasında yatmalıdır.
  • Bebeği uyuturken direkt göze gelen bir ışık yerine, loş bir ışık tercih edilmelidir.
  • Bebeğe bir uyku arkadaşı eşlik edebilir. Sevilen bir oyuncak veya yumuşak bir battaniye daha uygundur.
  • Bebeği farklı odalarda uyutmak yerine hep aynı yatakta uyutmak doğrudur. Çünkü etraftaki yeni nesneler ilgisini çekip uyumasını geciktirir. Uyandığında yine aynı yerinde uyanması da önemlidir.
  • Bebeğin uykusu geldiğinde yatağına konmalı ve eee eee, pişşş pişşş gibi seslerle dalmasına yardımcı olunmaldır.
  • Genellikle sırt üstü önerilmesine karşın, bebeğin hangi pozisyonu seviyorsa ona göre yatırılması gerekir.

Uyku Düzensizliği Neden Olur? Ne Yapılmalıdır?

Uyku düzenin bozulması ebeveynlerin gün içerisindeki tutumlarından kaynaklanır. Bebeği uyutma davranışındaki bozukluklar ve bebeğin buna alışma sorunu yaşaması en büyük etkenlerden biridir. Bebek kısa süreli uyandığında anne babanın bunu yanlış anlaması, beslemesi ve ilgi göstermesi de sorun oluşturur. Bebeğin hasta olması, uzun yolculuğa çıkma, oda değişimi, oda ısısının düzensiz oluşu da diğer etkenlerdir.

Uykusu düzenli olan bebek daha sonradan uyku problemi yaşadıysa hastalıktan olma ihtimali yüksektir. Rahat edemediği için uyku problemi yaşamıştır. Burun tıkanıklığı, alerji, idrar yolu enfeksiyonları, kansızlık, diş çıkarma genelde ilk akla gelen sorunlardır. Özellikle diş çıkarmaya başladığı zamanlarda ateş artması ile uyku düzeninde sıkıntılar yaşanır. Bu dönemlerde bebeğin doktoru ile bilgi paylaşımı önemlidir.

Hastalıktan kaynaklı uyku problemleri, genelde hastalıktan sonra düzelir. Fakat bu süreçte düzenli olmalı ve sabır çok önemlidir. Bebek uyumak istediğinde aynı yatakta yatırmak gerekir. Ayrıca uykuya dalması için bir oyuncağı yanına konulabilir. Bebek huzursuzlandığında veya uykudan uyandığında hemen yataktan kaldırmak doğru değildir. Bir süre bekleyip tekrar uykuya dalması sağlanır. Eğer tamamen uyandıysa yatakta bekletmek yerine kaldırmak ve ortam değiştirmek daha doğrudur. Gece uykusunun biraz daha artması için gündüz uykusu biraz kısıtlanabilir. Ayrıca gece besleme süresi ve miktarı yavaş yavaş azaltılır. Bir diğer yardımcı etken ise uykuya dalarken alıştığı davranışları tekrarlamaktır.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 + 1 =

Başa dön tuşu