BilişimTeknoloji

Bilgisayar Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bilgisayar seçimi nasıl yapılır?

Teknolojinin çok hızlı ilerlemesi ile neredeyse her gün yeni bir model PC satışa çıkıyor. Böyle olunca da içinden seçim yapmak zor oluyor. Hangi işlemciyi seçmeli? Hangi markayı tercih etmeli? Peki hangi boyutlarda olmalı? Bunun gibi karşımıza onlarca soru çıkıyor. Eğer biraz bu işlerden anlıyorsak ufak bir araştırmayla kendimize en uygun bilgisayarı seçeriz. Ama teknolojiyi takip etmiyorsak işimiz biraz zor. Böylece bilgisayar seçimi başlı başına bir sorun halini alabilir. Sonuç olarak araştırma yapmaya başlamak gerek. Biz de bu konuda deneyimlerimizi sizlerle paylaşıyoruz. Bilgisayar alırken nelere dikkat etmeliyiz gelin inceleyelim:

Kullanım Amacı

Bilgisayar alırken yapacağımız ilk iş kullanım amacımızın ne olduğuna karar vermek. Piyasadaki en kaliteli ve pahalı bilgisayar bile bazen işimize yaramaz. Neden yaramaz? Çünkü en pahalı bilgisayar ağırdır. Taşıması zordur. Ekranı çok .büyüktür. Eğer biz yanımızda taşıyacak ve kısa süreli sunumlar vs hazırlayacaksak, bu en iyi bilgisayar bizim işimize yaramayacaktır. Dolayısıyla kullanım amacı belirlemek ilk kuralımız. Oyun için, ofis için, ev için, program çalışmak için. Kısaca ilk filtreleme işlemimiz amaç belirlemek.

Hangi Programlar Olacak

Diyelim ki ofis için bir bilgisayar alıyoruz. Bu bilgisayarın içinde hangi programlar olacak? İlerde hangi türde programlar lazım olur? İkinci sorunumuz da bu. Üst düzey program kullanacaksak bize iyi donanım bileşenleri gerekecek. Ayrıca işletim sistemi de bizim için önem kazanacak. Mesela ben ofiste sadece excel ile çalışacaksam grafik kartı için çok para vermeme hiç gerek yok. Kısacası kullanacağımız programlar donanım bileşenlerimizi belirler. Kullanmayacağımız parçalar için çok ücret vermeye gerek yok.

İşletim Sistemi

İşletim sistemi bir bilgisayarın donanımı ile, yani elektronik parçaları ile sizi buluşturan kısımdır. Yani işletim sistemi sayesinde donanım parçalarımıza emir veririz. Biz buna arayüz diyoruz. En çok kullanılan işletim sistemi Windows ve MacOs. MacOs ile program tarafı güçleniyor. Ama Windows tarafı ile oyun tarafı güçleniyor. Ayrıca Windows tarafında program ve oyun seçeneği daha fazla. Yine bizim kullanım amacımız ve kullanacağımız programlar için en iyi işletim sistemine burada karar vermemiz gerekiyor. Ben oyunda oynamak istiyorum diyorsanız Windows sizin için daha mantıklı olacaktır. Ama ben yazılım için kullanacağım derseniz MacOs sizin için uygun olacaktır. Ama freedos dediğimiz boş sistem PC’leri de tercih ederek lisans ücretinden kurtulabilirsiniz.

Donanım Özellikleri

Gelelim donanım özelliklerine. Bizim için en fazla seçeneğin olduğu kısım. Karar vermeye en çok zorlandığımız kısım. Yine işi zorlaştırmaya gerek yok. Zaten bu zamanda kullanılan teknoloji ile temel olarak her donanım parçası zaten iyi. Mesela artık 2Gb RAM’e sahip bir PC bulmanız çok zor. 4Gb ile başlıyor sistemler. Temel düzey kullanıcılar için ise bu zaten iş görüyor. O zaman önce parçalar ne işe yarar çok kısa bilgi verelim:

İşlemci: Ana işlem birimi. Yani PC’nin beyni diyebiliriz. En önemli donanım bileşenidir.  Performansı belirleyen temel parçalardan en önemlisidir. Küçük bir parçadır. Ama en pahalısıdır. 1.8GHz-2.4GHz…

RAM: Bilgisayarın geçici belleğidir. İşlemler orada yapılır.  4Gb-8Gb-16Gb-32Gb… PC hızlı olsun istiyorsak RAM’i yüksek olmalıdır.

HDD: Depolama birimi. Kaydedilen verilerimizi tutan parça. 120Gb-500Gb-1Tb…..

Ekran Kartı-VGA: Grafik performansı için kullandığımız donanım parçasıdır. Gelişmiş bir ekran kartı çoğu bilgisayar fiyatından bile daha fazla olabilir.

Evet bu kısa bilgileri verdikten sonra gelelim seçimimizi nasıl yapacağımıza. Hız bizim için elbette önemli. Ama sadece internete girecek ve sunum hazırlayacaksam 32Gb bir RAM kullanmama gerek yok. 4Gb işimi rahatlıkla görür. Orta düzey bir program kullanacaksam yine çok iyi bir işlemciye gerek yok. Orta alt bir işlemci yine rahatlıkla işimi halletmeme yetecek. Aynı zamanda 8Gb RAM yeterli. Eğer performans bilgisayarı istiyorsam, oyun oynayacaksam veya grafik programları ile çalışacaksam o zaman işler değişir. Sisteme iyi bir ekran kartı eklemek ve işlemci RAM kapasitelerini yüksek tutmam gerekecek.

Son zamanlarda artık depolama için SSD’leri kullanmaya başladık. Dönen mekanik HDD’lere göre hızı prtikte neredeyse 5 kat daha fazla. Yani işlemci ve RAM yeterli olsa bile HDD hızınız ve kaliteniz düşükse performansımız çok düşüyordu. Verim alamıyorduk. Ama SSD sayesinde hızımız epeyce arttı. Tek sorunumuz kapasiteleri henüz düşük. Yüksek olanlar ise çok pahalı. Bu seçimde de yine oranı tutturmak lazım.

Pil Ömrü

Evet tekil kullanıcılar için en önemli özelliklerden biri de pil ömrü. Yüksek performans olsa bile batarya ömrü az olursa yanımızda taşımak istemiyoruz. Burada dikkat edeceğimiz şey ise batarya kapasitesi. Ve en önemlisi bu konuda kullanıcı yorumları. Daha önceden satın alan kişilerin yorumları bizim için önemlidir. Çünkü farklı performanslarda kullanıldığında pil ömrünü başka türlü kıyaslama şansımız yok.

Ekran Boyutu

Burada çözünürlük devreye giriyor. HD-FHD-4K gibi seçenekler var. Ekran kartıyla da alakalı olan bu durumda zaten yeni teknoloji ekranlar gayet kaliteli ve net. Yine bizim için en önemlisi kullanım amacımız. Oyun ve grafik programlar için çözünürlüğü yüksek tutmamız gerekecek. Ama sürekli yanımda taşıyacağım bir PC için kocaman ekrana da gerek yok.

Bilgisayar Alırken Fiyat Kriteri

Belki de hepimiz için en önemli sorun fiyat. Çünkü bilgisayar ürünleri ithal oluğu için fiyatları çok değişken oluyor. Dolara endeksli olduğu için ve kur seviyesi de çok yüksek olduğu için elektronik cihazlar maalesef çok pahalı. Bu yazıyı yazarken ofis için kullanılacak orijinal windowslu bir leptop için ödeyeceğimiz minimum tutar ortalama 6000tl civarında. Oyun bilgisayarları için ise 10000tlden daha fazlasını ödememiz gerekiyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

30 + = 34

Başa dön tuşu