Ekonomi

Borsa Teknik Analiz Nedir?

Teknik Analizde Nelere Bakılır?

Borsa teknik analiz nedir? Teknik analiz nasıl yapılır? Teknik analiz yüzde yüz güvenilir mi? Bir önceki yazımızda Temel analizden bahsetmiştik. “Temel Analiz” yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere Teknik Analizden bahsedeceğiz. Teknik analistler, bir hissenin grafiğine bakar. O grafiğin matematiksel göstergelerine, işlem hacimlerine bakar. Kısacası grafiği teknik olarak yorumlar. Hissenin baktığınız grafik süresine göre, süreçte nasıl bir performans göstereceğine bakar.

Şöyle özetlemek gerekirse;
Yine bir abcde hissemiz olsun. Bu hissenin 1saatlik grafiğini açtık. Daha sonra teknik analiz kurallarından uygun olanı seçtik. Bu seçim bize sıradaki 1 saatlik grafik çizgisinin nerede olacağı hakkında fikir veriyor.

Teknik analiz kullandığımızda hissenin geçmişine, kalitesine, uzuz-pahalı oluşuna bakmayız. Eğer teknik bize al diyorsa alırız. Sonra sat diyorsa da satarız. Ama şirket ucuz kaldı daha gideri vardı, demiyoruz.

Şimdi teknik analizde önemli olan teknik kelimeler nelerdir. Kısaca bir inceleyelim:

1.Grafik

Bir hisse senedinin belirli aralıklardaki net fiyatını gösterir. Örneğin 1 saatlik grafiğine baktığımızda her bir saat sonucu oluşan değeri grafikte görürüz. Bir grafiği iyi okuyabilmek, hissenin aynı zaman dilimlerinde nasıl tepki vereceğini tahmin etmekte çok önemlidir. İleriki yazılarımızda bu grafik türlerini detaylı olarak ele alacağız. Çünkü hakim olacağınız bir kaç kalıp sayesinde başarılı işlemler yapabileceksiniz.

Hisse grafiği

2.Trend

Bir hisseni fiyatı ya düşer ya da çıkar. Bir de ne yapacağını bilemeyen konsolide durumunda olan hisseler vardır. Grafiği açıp (1saatlik-4 saatlik vs) düzenli bir yükseliş veya düşüş eğilimi var. İşte buna Trend diyoruz. Yükseliş eğiliminde ise yükselen trend, düşüş eğiliminde ise alçalan trend. Sahip olduğumuz hisse yükselen trend içerisinde ise hissemizin adedini artırmaya veya satmamaya gayret ederiz. Alçalan trende girdiyse satmaya veya “short” dediğimiz, olmadan satma işlemine gireriz.

Eğer hissemiz konsolide olduysa, yani bir trend hareketine giremediyse, dalgalanma uç bölgeleri içerisinde al-sat işlemlerini gerçekleştiririz.

Trend duruşu

3. Destek ve Direnç Noktası

Bir grafiği teknik olarak incelemek için grafik üzerine belli kurallara göre çizgiler çizeriz. Hisse fiyatımız bu çizdiğimiz çizgiye değip yukarıya gitmek istiyorsa bu bizim destek noktamızdır. Destek noktası demek bir nevi güvenli bölge demektir. Bu noktadan tekrar güç alıp yukarıya çıkacağını biliriz. İşte bu çizgiden destek alarak yükseliriz. Daha sonra karşımızda geçmekte zorlanacağımız bir fiyat bizi karşılar. Bu noktaya ise direnç noktası diyoruz.

Destek Direnç Noktaları

4.İşlem Hacmi

İşlem hacmi bir hissenin ne kadar takasta olduğunu yani alınıp satıldığını gösterir. İşlem hacminin büyük olması demek piyasanın hareketli olduğunu gösterir. Bazı hisselerin hacimleri çok yüksektir. Örneğin; garan-thyao-petkim vs. Bu hisselerin kilit seviyeleri geçmesi veya altına düşmesi piyasaları derinden etkilemektedir.

İşlem hacmi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

− 3 = 6

Başa dön tuşu