EkonomiKripto Paralar

Borsa ve Kripto Piyasalarda Stop Limit Kullanımı

Stop Limit

Borsa kripto piyasa veya forex işlemlerinde alım satım yapıyorsanız zarar durdur- stop limit kullanmayı biliyorsunuzdur. Aynı zamanda büyük zararları durdurmak için belki de en önemli yardımcımızdır. Peki ama borsa ve kripto piyasalarda Stop Limit kullanımı nasıldır? Kısacası bize nasıl avantajlar sağlar?

Uzun vade yatırımcı değilsiniz ve günlük al-sat yapıyorsunuz. Peki bu süre içerisinde ekran başından hiç kalkmıyor musunuz? Onlarca hisseyi veya kripto parayı nasıl takip ediyorsunuz? Eğer nerede alıp nerede satacağınızı biliyorsanız yapmanız gereken sadece stop limit emri ile işlem yapmak.

Daha önceki yazılarımızda grafik formasyonlarından bahsetmiştik. Yükselen trend ve alçalan trend formasyonlarını hatırlayın. Eğer aldığınız hissede kâr elde ettiniz ama hisse grafiği bozmadı ve yükselmeye devam ediyor. Bu durumda kâr seviyeniz yüksek olsa da satmak istemezsiniz. Limit kullanımı ve emirler sayesinde, hissenizin fiyatı grafiği bozacağını düşündüğünüz fiyata gelirse satış işlemini otomatik yaparsınız.

Limitli işlem demek hisse fiyatı veya kripto para fiyatı, istediğimiz bir seviyeye geldiğinde kendiliğinden işlemin kapanmasıdır. Örnek olarak 100 liradan aldığımız bir coini 112 liradan satmak istiyoruz. Ama ekran başında sürekli takip etmek istemiyoruz. Stop Limit ile işlem yaparsak coin fiyatı 112 liraya ulaştığında sistem bizim yerimize satışı yapacaktır.

Bir satış işlemini yapabildiğimiz gibi alış işlemini de yapabiliyoruz. Şu anki değeri 120 lira olan hisseyi 105 liraya düşerse almak istiyoruz. Yine yapmamız gerek limitli işlem uygulamak. Hisse fiyatı 105 liraya gelirse, bizim yerimize almak istediğimiz miktarı sisteme iletmiş oluyor. Böylece biz de ekran başında beklemek zorunda kalmıyoruz.

Stop Limit Emir Nasıl Verilir?

Stop Limit Kullanımı Ekranı

Kripto işlemlerde kullanacağımız ekran için bu adımları izleyin. Stop limitli alış emri için Gelişmiş Al-Sat ekranına geçmemiz gerekiyor. Tetikleme fiyatı, emir defterine eklenmesini istediğiniz fiyatı gösteriyor. Yani hangi seviyeye geldiğinde emir vermek istiyoruz. Stop limit alış emirlerinde tetikleme fiyatı, emir defterindeki en iyi alış emrinden yüksek olmalıdır. Daha sonra fiyat kutusuna, alım fiyatını giriyoruz ve miktar kutusuna da almak istediğiniz miktarı giriyoruz. Eğer emrinizi onaylanırsa, emir kuyruğa iletilir ve piyasa fiyatı, tetikleme fiyatınıza ulaştığında, belirlediğiniz fiyattan limit alış emri, emir defterine eklenir.

Satış işleminde ise aynı adımları ters mantıkta yapıyoruz. Tetikleme fiyatı yine bizim için kritik fiyatımız. İstediğimiz fiyata geldiği zaman satış fiyatını ve satış adedimizi girerek emir vermiş oluyoruz.

Daha önceki yazılarımızda grafik formasyonlarından bahsetmiştik. Yükselen trend ve alçalan trend formasyonlarını hatırlayın. Eğer aldığınız hissede kâr elde ettiniz ama hisse grafiği bozmadı ve yükselmeye devam ediyor. Bu durumda kâr seviyeniz yüksek olsa da satmak istemezsiniz. Fakat limit emirler sayesinde, hissenizin fiyatı grafiği bozacağını düşündüğünüz fiyata gelirse satış işlemini otomatik yaparsınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

− 1 = 7

Başa dön tuşu