Teknoloji

Bomba İle Uyumayın! Cep Telefonu Bataryası Neden Patlar?

Bataryalar neden patlar?

Son zamanlarda patlayan cep telefonu bataryası haberlerini sıkça duyuyoruz. Çok ekonomik olmasa da aslında, uzmanlar bir bataryanın ortalama kullanım süresinin bir yıl olduğunu söylüyor. Teknik ölçümlerle bataryanın ömrü ölçülüyor. Hatta bazı telefonlar bataryanın ömrünü yüzde olarak da gösteriyor. En azından ne zaman batarya değişimi yapmamız lazım bize bir fikir veriyor. Her gün batarya dolumu yaptığımızı düşünürsek yılda en az 350 kere doldur boşalt yapmış oluyoruz. Peki haberlerde duyduğumuz batarya patlaması nasıl oluyor? Bomba gibi mi patlıyor yoksa sadece alev mi alıyor? Batarya patlamasını önceden tahmin etmek mümkün mü?

Genel anlamda batarya patlaması, bir bomba gibi yüksek sesli patlama değildir. Daha çok parlama olarak tanımlarız. Yani ani olarak yanma desek daha doğru olur. Yan sanayi dediğimiz orijinal olmayan ürünlerde görüyoruz. Orijinal olanlar kesinlikle daha güvenli. Bataryayı çıkarıp takmak, sivri veya delici aletlerle uğraşmak ciddi risk oluşturuyor. Çünkü batarya içindeki kimyasallar hava ile temas halinde alev alıyor.

Nitelikli olmayan telefon tamircileri de büyük risk oluşturuyor. Ayrıca direk güneş altında uzun süre bırakmak yine patlamaya sebep olan etkenlerden.

Sadece bataryanın yan sanayi değil diğer parçalarda tamir sırasında yan sanayi ürünlerle değiştiriliyor. Bu da elektronik devrelerin çalışma akımlarında ufakta olsa değişiklik yaratabilir. Yine size patlama için bir sebep daha.

Bataryanın şiştiği nasıl anlaşılır?

Eğer telefonun bataryası değişen bir batarya ise, şişkinlik olduğu zaman rahatlıkla göz ile ayırt ediyoruz. Hatta çoğu zaman arka kapak zorlandığı için atıyor.  Sökülmeyen sabit dediğimiz ( iphone gibi) bir batarya ise ilk etapta anlamamız biraz zor. Ancak cihazın aşırı ısınması ile bunu anlarız. Göz ile ayırt edemeyiz. Aşırı ısınma durumu var ise kesinlikle bir teknisyene gösterip bataryanın sağlık durumunu ölçtürmeliyiz.

Batarya patlamasını önlemek için neler yapılmalıyız?

İlk yapmamız gereken, markasız, orijinal olmayan telefonları ve şarj aletlerini kullanmamalıyız. Çünkü üretici firma her türlü testi yaptıktan sonra seri üretime geçiyor. Yan sanayi ürünler ise taklit olduğu için, belki de tam istediğimiz akımda ve güçte çalışmayabilir. Elektronik devre elemanlarının hasar görmesine, bozulmasına sebep olur. Hatta patlamaya kadar ulaşan sonuçlar doğurur.

Cep telefonlarını direkt olarak güneş altında veya ısıtıcı benzeri cihazların altında bırakmamalıyız. Çünkü aşırı ısınma yine kimyasal reaksiyonlar yaratarak patlamaya sebep olabilir.

Eğer aşırı ısınmayı veya şişmeyi tespit ettiysek ilk yapacağımız bataryayı cihazdan sökmek. Ve kesinlikle kurcalamak yerine ışık geçirmeyen bir plastik koruyucu içine koymak. Çöpe veya açık bir ortama atmak çok tehlikelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 + 1 =

Başa dön tuşu