Gezi Rehberi

Eskişehir Gezi Rehberi

Eskişehir'de nereler gezilir?

İç Anadolu’nun hiç de İç Anadolu gibi olmayan şehri. Namı diğer es es es ki ki ki eski eski es Eskişehir. Çevresindeki illere göre ve yaşam standartlarına bakıldığında bir ege şehri havası olan sevimli ilimiz. Yaşam koşullarına göre “en yaşanılabilir iller” sıralamasında her sene kendisine en yukarılardan yer buluyor. Orada yaşayan memurlar ve öğrenciler yaşadıkları süre boyunca hallerinden gayet memnun olduklarını söylüyorlar. Zaten bir şehir öğrenci dostu olarak biliniyorsa insanları gayet sıcak ve samimi olmuştur. Sanayi olarak da gelişmiş olan Eskişehir’de insanlar hallerinden gayet memnun. Eskişehir gezi rehberimizde detaylara başlayalım:

Konum olarak Ankara’nın hemen yanı başında, İstanbul’dan ise günübirlik gezme mesafesinde. Bursa’ya da oldukça yakın. Üstelik hızlı trenle ulaşımı olması sebebiyle epey ziyaretçi ağırlıyor. Başkente yakın olmasının ve ege ile Anadolu arasında geçiş bölgesi olması nedeniyle ulaşım seçeneklerimiz çok fazla. Kendi aracınızla İstanbul’dan 3,5 saatte, İzmir’den 5,5 saatte Ankara’dan ise 2,5 saatte ulaşım mümkün. Hızlı tren ile İstanbul’dan 3 saat gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Tarihi dokusu ve kültürü ile mutlaka gezilmesi görülmesi gereken bir yer.

 

Eskişehir’e için ne zaman gidilir? Ne kadar süre kalmak gerekir? 

Eskişehir İç Anadolu bölgesinde olduğu için kışın soğuk ve yağışlı geçiyor. İzin günleriniz uyuyorsa kış hariç her mevsimde gezmeye çok uygun. Eskişehir’de gezmek için size 1 gün bile yetecektir. Ama doya doya gezip görmek, yemeklerini yemek, tarihi bölgelerde alışveriş yapmak için 3 gün ideal bir süre. Şehir düz olduğu için genelde bisiklet kiralayarak merkezi gezmek size oldukça zaman kazandırıyor. Konaklamak için Eskişehir merkez bölgede fiyatları uygun bir çok otel mevcut. Ayrıca öğretmenevi, polisevi gibi bir çok devlet kurumu da konaklamak için uygun fiyatlı sizi bekliyor. Öğretmenevi 2021 yılı için 80TL’den başlıyor. Otellerde aynı fiyatlardan başlıyor.

Eskişehir’de Nereleri Gezelim?

Merkezdeki Porsuk Çayı şehre ayrı bir hava katıyor. Görsel olarak bol bol resim çektirmek isteyeceksiniz.

Odunpazarı

UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan bölgelerden. Tarihi Kent Merkezi Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin özelliklerini yansıtan birçok eser görmek mümkün. 1271’li yıllarda yapılan Alaaddin Camii, 1525’te yapılı Kurşunlu Külliyesi en eski eserlerden. Ama asıl gözde olan ise Odunpazarı Evleri. Osmanlı son dönem mimarisini yansıtan evlerin birçoğu aslına uygun olarak restore edilmiş. Hafif eğimli bir alan üzerine kurulu bir mahalle. Sokaklarında gezmek açık havada olduğu için sizi yormayacak ve çok keyif verecek.

Foto: Hadi. M

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Dünyaca ünlü Madame Tussauds’nun Türkiye Şubesi olarak düşünün.  Eskişehir’in Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in kendi yaptığı heykelleri müze koyarak 2003’te açtı. 160 civarında tanınmış simanın heykeli mevcut. Odunpazarı’nda pazartesi hariç hergün 10.00-12.00 ve 14.00-17.00 saatleri arasında ziyarete açık.

Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Odunpazarı’nda 3 tarihi ev dekore edilerek 2007 yılında modern bir cam müzesi açıldı. Hem yerli hem de yabancı eserler görmek mümkün. Ayrıca camın nasıl işlendiğini de burada anlatan bir seyir salonu var.

Eskişehir Gezi Rehberi: Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Eskişehir denince akla ilk gelen şüphesiz ki “lületaşı”. Lületaşını tanıtmak için açılmış tarihi dokusuyla öne çıkan bu çarşı size çok sıcak gelecek. Hediyelik eşya alışverişini yapmak için çok uygun.

Eskişehir Gezisi Kurtuluş Müzesi

2016’da açılan müze klasik anlayışın dışında, tarihi eseler yerine, kurtuluş savaşının dokümantasyonunu sergiliyor. Küçük bir müze. Çok az zamanınızı alacaktır. Uğramakta fayda var.

Sazova Parkı

Evet artık tarihi mekandan biraz uzaklaşıyoruz. Biraz da eğlence başlasın. Türkiye’nin Disneyland’ı diyebiliriz. Geniş bir alana yayılmış içinde birbirinden eğlenceli etkinlikler mevcut. Girişte herhangi bir ücret ödenmiyor ama içeride bölümler ücretli. Ama ücretler çok pahalı değil. 2021 yılı için Masal Şatosu gezi ücreti 6TL. Diğer etkinlikler için yine ayrı ayrı ücret ödemeniz gerekiyor.

Haller Gençlik Merkezi

2000 yılına kadar sebze meyve hali olarak kullanılan yer, restore edilerek gençlik merkezi yapılmış. İçerisinde birçok kafe ve restoran var. Otantik bir havası var. Gezme molası verdiğinizde meşhur muhallebisinden tatmalısınız.

Gezmekten karnımız acıktı? Eskişehir’de ne yenir?

Tabii ki ilk akla gelen “çibörek” yemek için alternatif yerler var. Merkezde gezerken zaten bir çok yerde göreceksiniz. Damak tadınıza uyar mı bilemeyiz ama çibörek tatmadan Eskişehir’i gezdim demeyin.

Balaban Kebap

Met ve Nuga Helvası

Eskişehir gezi rehberi olarak makalemizi beğendiyseniz ve görüş belirtmek isterseniz yorumlarınızı bekleriz. İyi geziler.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 + 1 =

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu