Bilim ve MühendislikYaşam

Gezegenlere İsimleri Nasıl Verildi?

Gezegenlerin isimleri nasıl verildi?

Gezegenlerin isimleri… Hiç düşündünüz mü? İngiliz gökbilimci William Herschel, 1781’de bir soğuk gecede yaptığı yıldız anketlerinden biriyle gökyüzüne doğru teleskopunu işaret ettiğinde, garip bir şey fark etti. İğleşmiş akkor lambalar arasında parlak bir parıltılı ışık gördü. Herschel, şimdi Uranüs dediğimiz gezegeni yanlışlıkla keşfetti. Gezegenlerin isimleri için devam edelim.

Aniden keşfedilmesini takiben etkili olan Herschel , müşterisi King George III’den sonra Georgium Sidus olarak adlandırmaya karar verdi; sadık bir gökbilimcinin finansmana devam etmesi gibi. 5-7 yıllık kısa bir dönem için astronomi kitapları, Mercury, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn ve … George sıralamasında gezegenleri numaralandırdı. Bununla birlikte, Johann Bode, Uranüs adını önerdi.

Bode, sadece gösterişli sesli isimler sözlüğünden bir kelime çıkarmadı; Bu özel adını atfetmesinin bir nedeni var. Eskitme, antik çağdan beri var olan bir geleneğe uygundur. Diğer 6 gezegenin isimlerinin nereden geldiklerini bilince büyük anlam kazanıyordu Uranüs adı.

Peki, gezegenlerin isimleri nasıldı?

Merkür

Güneş Sisteminin en küçük ve en uzak gezegeni. Güneşe olan yakınlığı nedeniyle çıplak gözle bakmak çok zordur, ancak dönemler sırasında dolaylı olarak görülebilir. Bu dönemde, güneş ile başka bir gezegen arasında geçtiğinde ortaya çıkar; böylece, güneşin üzerinde bir siyah nokta görünür.

(Fotoğraf Kredi: NASA / Johns Hopkins Üniversitesi / Wikimedia Commons)

Merkür, ayın yanında, gökyüzünde parlayan beş en parlak gezegenden biri ve Romalıların dikkatini çekmişti. Güneş’in etrafında 50 km / saniyelik bir hızla yörüngede geziyor; bu nedenle Romalılar, en hızlı tanrısı olan Mercury’yi, seyahat ve ticaret tanrısı olarak adlandırıyorlardı. Bu, eski Yunan tanrısı Hermes de hız tanrısı olarak bilinir.

Venüs

Venüs, güneş sistemindeki ikinci gezegen ve en yakın göksel komşumuzdur. Ayın yanında, Venüs gece gökyüzündeki en parlak nesnedir. Bu, görünümü gözle görülür hale gelir ve kolayca tanımlanmasını sağlanır. 4000 yıldan fazla süredir insannlar tarafından gözlemlenmiştir. Venüs saat yönünde veya doğudan batıya dönen iki gezegenden biridir ve diğer gezegenlerin ters yönünde döner.

(Resim: Tristan3D / Shutterstock)

Canlı parıltısı nedeniyle gezegenin son derece takdire değer olduğu düşünülüyordu. Bu, Roma’daki aşk ve güzellik tanrıçası Venus’un adını aldı. Yunanca karşılığı Aphrodite idi. İlk olarak Maya gökbilimcileri tarafından gözlemlendi ve bu sayede oldukça doğru bir takvim oluşturmalarına neden oldu. Yüzyıllar sonra, 1610’da Galileo, çok beğenilen Starry Messenger adlı eserindeki evrelerini belgeledi .

Dünya

Müttefik mavimiz, mavi mermer, dünyanın en büyük karasal gezegen ve beşinci büyük gezegeni. Şaşırtıcı bir şekilde, kendi gezegenimizi adlandırmaya geldiğinde Roma-Yunan geleneğine itaat ettik. “Dünya” ismi bir Roma ya da Yunan tanrısı değil, daha ziyade sadece “Zemin” e çevirilen binyıl kadar eski bir İngilizce / Almanca kelimedir.

Fotoğraf : studio023 / Shutterstock

Dünya kesinlikle güneş sistemindeki ve biz yaşam için alkış nedeniyle gözlemlediğimiz diğer gezegenlerin en eşsiz gezegeni. Sıcaklığı ve kimyasal bileşimi ömrü desteklemek için mükemmeldir. Sıcaklık ne suyu buharlaştıracak kadar yüksek, ne de donacak kadar soğuktur; hayata başlamak için en uygun yer olan sıvı halde kalmasına izin veren doğru değeri kullanmaya başladı.

Bununla birlikte, Mars’ında bir anlık da olsa mikrobik yaşamı desteklediği bilinmektedir. Dünyanın tekliği, tüm olasılıkların – akıllı yaşamın ortaya çıkmasının – çok daha önemli ve en az ihtimalle atfedildiği şeydir .

Mars

Mars, güneşten uzaklık olarak dördüncü gezegen ve güneş sisteminde ikinci en küçük gezegendir. Venüs gibi Mars da çıplak gözle kolayca görülebilir. İlk teleskopik gözlemler, tahmin ettiğiniz gibi, Galileo tarafından 1610’da yapılmıştır. Gezegenin, Phobos ve Deimos adlı iki ayı vardır; bunlar, küresel olmayan, ancak tuhaf biçimde şekillendirilmiştir.

Mısırlılar bunu “kırmızı olan şey” olarak nitelendirdiler Muhtemelen, engebeli yüzeyinde yaygın olan demir oksid nedeniyle yaydığı kan kırmızı renginden kaynaklanıyordur.

Sonunda, gezegenlerin isimlendirilmesi için Roma tanrılarının ve gezegen ismi verilen Roma tanrılarının Yunan tanrı eşdeğerleriyle yakından bağlantılı olan Yunan tanrıları sonrasında aylarının adlandırılması gerektiği konusunda genel bir fikir birliğine vardık. Örneğin Yunan korku tanrıları Phobos ve Deimos kardeşler ve Yunanlılar tanrısı Ares’in çocuklarıdır.

Jüpiter

Güneş sistemindeki en büyük gezegendir. Jüpiter öncelikle gazlar, yani Hidrojen ve Helyumdan oluşur ve bu nedenle gaz devi olarak da adlandırılır . İlk ayrıntılı gözlemler Galileo tarafından yapıldı ve gece gökyüzündeki en parlak üçüncü nesne iken, sadece antik çağlardan beri kabaca incelendi.

(Fotoğraf Kredi: Flickr)

Boyutuyla bütün gezegenlerin kralı olarak anarız .  Böylece, haklı olarak tüm eski Roma tanrılarının kralından almıştır.

Bu devin en az 50 ayı var, ancak bilim adamları, Galileo tarafından keşfedilen, Galileo tarafından keşfedilen Galile uyduları ile ilgisini çekiyor: Europa, Calisto, Ganymede ve tüm etkili Yunan karakterleri. Ay Ganymede, Mercury’den bile daha büyük! Şaşırtıcı bir şekilde, Jüpiter halkalarla çevrilidir ancak üç halka algılanamayacak kadar hafiftir.

Satürn

Satürn, güneş sisteminde uzaklık olarak altıncıdır ve ikinci büyük gezegendir. Jüpiter gibi Satürn büyük bir gaz topudur. Yoğunluğu öyle düşük ki bir kova suyun içinde yüzüyorsunuz! Halkaları onu cezbedici kılıyor.

Galileo, Satürn’ü 1610’da bir teleskop aracılığıyla incelediğinde, iki taraftan bir çift cisim bulduğu için şaşkındı. Gözlemini, Satürn’ün üçlü gövdeli olduğuna inanan ayrı küreler olarak tasvir etti. Daha sonra, Christian Huygens yüzüklerini 1655 yılında keşfetti ve daha sonra 1675 yılında Cassini aralarındaki bölünmeleri keşfetti.

(Fotoğraf : NASA.gov)

Satürn çıplak gözle görülebilen beşinci gezegendir. Adını Roma tanrısı olan tarım ve servetten almıştır. Ayrıca, içinde Titan’ın Ganymede’den bile daha büyük olan 60’dan fazla ayı var! Satürn hayatı destekleme olasılığı düşük olsa da, ayları Enceladus ve Titan, donmuş okyanuslara sahip olduğundan, tüm güneş sisteminde terraform için en umut verici gezegen haline geliyor.

Uranus

İlk buz devi Uranüs, güneşten uzaklık olarak yedinci gezegen. Burası son derece soğuk ve rüzgarlıdır ve çok uzak olduğu için çıplak gözle görülemez. Daha önce de belirtildiği gibi, Uranüs yanlışlıkla 1781’de William Herschel teleskop ile keşfetti.

Düzleminden neredeyse 90 derecelik dönme yaparak özel bir davranış sergiler; eşsiz eğimi sayeninde sanki güneşin etrafında bir bowling topu gibi dönüp dönmediğini gözlenir. Ayrıca Venüs gibi bu gezegen de saat yönünde ve çoğu gezegene ters yönde döner.

1986’da Voyager 2 uzay aracı tarafından alınan Uranüs (Fotoğraf Kredi: NASA / JPL-Caltech / Wikimedia Commons)

Niçin Uranüs olarak yeniden adlandırıldığına gelince, Johann Bode, Roma-Yunan gezegenleri geleneğine sadık kalmaya karar verdi ve gökyüzü mavisi rengi nedeniyle göklerin veya gökyüzün Yunan tanrısı olarak adlandırdı. Bununla birlikte, Uranüs’ün 27 ayı, o zaman güçlü İngilizleri uyuşturmak için, Yunan tanrılarının adından değil, daha çok, Thep Tempest’ten Ariel gibi Shakespeare’in ve Alexander Pope’un eserlerinden alınan karakterlerden aldı .

Neptün

Uranüs’ten sonra ikinci buz devi olan mavi gezegen Neptün’dür. Yine, Dünya’yla olan astronomik mesafesi nedeniyle, Neptün’e çıplak gözle göremeyiz. Aslında, bir teleskop aracılığıyla keşfetmek yerine, John Adams ve Urbain Le Verrier tarafından matematiksel olarak öngörülen ilk gezegendir.

(Fotoğraf Kredi: JPL NASA.gov)

Tahmin daha sonra 1846’da Johann Galle tarafından bir teleskop aracılığıyla gözledi. Galle, öngörücüsü Le Verrier’den sonra isim vermeyi istedi. Ancak Uluslararası Astronomi Topluluğu kabul etmedi ve Roma deniz tanrısı adını vermeye karar verdiler.

6 gezegen ve 13 ay ile doludur. Triton, diğer aylardan zıt yönde gezegeni gezen en büyük ayıdır.

Gezegenlerin isimleri ilgili görüşlerinizi yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 + 5 =

Başa dön tuşu