Din-Felsefe

Hz. Adem’in Bilimsel Olarak Yaratılışı

Hz. Adem Nasıl Yaratıldı

Hz. Adem nasıl yaratıldı? Hz Adem bir anneden doğmadı mı? Tüm insanlık sadece Adem ve Havva’dan mı çoğaldı? Yaratılış konusunda din ve bilim çelişiyor mu? Bugünkü yazımız hepimizin merak ettiği, Kuran-ı Kerim’in detaylıca anlattığı ilk insan ve peygamber Hz. Adem’in yaratılışı hakkında.

Tarih ve Din

İlk olarak, ortaokul ve lise tarih derslerinde ilk insanların konuşmayı bilmedikleri, ateşi bilmedikleri, alet kullanmayı bilmedikleri daha sonra öğrendiklerini okuduk, yazdık. İlk insanlar evlerde değil mağaralarda yaşadılar. Ateş olmadığı için avlarını çiğ yediler. Yerleşik olmadıkları için tarımsal faaliyetleri de tabii ki bilmiyorlardı. Zaten bilseler de aletleri olmadığı için toprağı işleyemezlerdi. Belgesellerde izlediğimiz vahşi yaşama benzeyen bir hayat. Her şey ateşin bulunmasıyla değişti. Tarih çağlarını biliyoruz. Tanımlanamayan karanlık çağdan başlar, taş devri, maden devri, ilk çağ… diye devam eder. İlk çağ yazının bulunmasıyla başlıyor. Buraya kadar güzel. Tarih derslerinde hep bunları okuduk. Bilimsel veriler neticesinde tüm dünya bu şekilde kabul etmiş.

Daha sonra Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi dersine geçtik, orada hocamız bize Hz. Adem’in nasıl yaratıldığını anlattı. Hz. Adem’e nasıl eşya isimlerinin öğretildiğini anlattı. Ardından insanlarla nasıl konuştuğunu, oğullarının birinin diğerini nasıl öldürdüğünü ve kötülerden olduğunu anlattı.

Kafamızda burada biraz karışmaya başladı. İlk insanlar konuşmayı dahi bilmezken, örtünmeyi ortak yaşamı bile bilmezken, nasıl olur da bir peygambere tabi olup ortak yaşam sürebildi? Belki de cennetten kovulduklarında ceza olarak Hz Adem ve Havva’ya unutturulmuştu.

Din ile bilim burada birbirlerine hiç karışmadılar. Birbirinden bağımsız kendi yollarında ilerlediler. Ama ikisinin de doğru olduğuna inandığımıza göre, ikisinin ayrı yollarda değil aynı yolda gitmesi gerekirdi.

İşte tam da burada Prof. Dr. Mehmet Okuyan(19 Mayıs Üni. İlahiyat Profesörü), Kuran-ı Kerimin yaratılış ayetlerini yorumlayıp anlatınca bilim ve din ikisi de ( en azından bu konuda) aynı yola girmiş gibi görünüyor. Peki Mehmet Okuyan ne diyor? Kısaca anlatalım. Daha sonra detaylıca açıklayalım.

Hz. Adem’e peygamberlik görevi için diğer insanların arasından seçildi. Yani aynı anda birçok insan vardı. Hz. Adem o insanların içerisinden seçildi. Hz Havva ise kaburga boşluğundan değil, aynı Hz. Adem gibi topraktan yaratıldı.

Hz. Adem’in yaratılması

Konunun çıkış noktası ilk olarak bir insan mı yaratıldı yoksa birden çok insan aynı anda mı yaratıldı? Prof. Okuyan bu soruyla başlıyor. Daha sonra Kuran ayetlerini açıklıyor.

Nisa suresi 1.ayet: …sizi bir tek nefisten yarattı. Buradaki nefs kelimesini hücre olarak yorumlayıp, …sizi bir hücreden yarattı, o nefsin de eşini yarattı, diyor. Yani bir hücreden nefisler yarattı diyerek, bir dişi ve bir erkek değil, bir çok erkekler ve bir çok kadınlar yarattı diyor.

Hucurat 13. ayet: …ey insanlar sizi biz yarattık bir erkek ve bir dişiden…. diye devam eden ayette (arapça dil bilgisi kurallarını ve bu kuralı diğer ayetleri de misal göstererek) …bilinen kadın ve bilinen erkek olarak edatları kullanmadığı için, bir erkek ve bir dişiden kastın erkek hücresi ve kadın hücresi olduğunu söylüyor. Çünkü “en nas” ey insanlar diye başladığı için tüm insanları kapsamalıdır. Hz. Adem de buna dahil olmalı.

Zümer 6. ayet: Allah sizi bir candan yarattı. Daha sonra o candan eşini yarattı. (Hz. Adem kaburga boşluğundan yaratılmadı) Daha sonra sizin için sekiz çift canlı indirdi.

Fatır 11. ayet: Allah sizi topraktan yarattı. Allah arzdan sizi bir nebat (bitki) olarak bitirdi.

Prof. Caner Taslaman’ın Yorumu

( Burada bir parantez açıp Yıldız Teknik Üni Felsefe Böl. Prof. Caner TASLAMAN’a kulak verelim: “Aslında şuanda bile devam ediyor. Bilimsel olarak baksak… Toprak, bitkileri ve hayvanları değişime uğradığını düşünürsek… Şuanda konuşurken bile toprağın değişime uğraması oluyoruz.” Allah hepinizi çamurdan yarattık diyor. Ama beni çamurdan değil bir sıvıdan yarattığına göre buradaki anlam, çanak çömlek yapar gibi çamurdan şekil vermek daha sonra canlandırmak değil. Hücrelerimiz sürekli yenileniyor. Yani vücudumuzda sürekli yeni hücreler yaratılıyor. İşte bu hücrelerin yaratılması için, yani oluşması için, topraktan gelen besinlerin olması lazım. Meyve yerken de et yerken de toprağın başkalaşmış halini yiyoruz. ve vücudumuz doğal olarak bir toprak parçası. Bu döngü biz ölene kadar devam ediyor. Ama sürekli topraktan yaratılmaya devam ediyoruz. Allah’ın sürekli yaratması budur.)

Sizi nutfeden (döllenmiş yumurta) dan yarattı. Sonra sizi çiftler yaptı. Burada “çiftler” kelimesini çoğul olarak var. Bu nedenle bir çift değil birçok çiftler yaratılmıştır.

Hz. Ademin Seçilmesi

Araf 10. ayet: …sizi yeryüzüne biz yerleştirdik, orada sizin için hayat gerekleri neyse onları biz yarattık, ne kadar azınız şükrediyorsunuz…sizi biz yarattık sonra suretler verdik sonra meleklere dedik ki Adem için secde edin…. Yani yaratılışta bir çok insan var. İçlerinden Adem seçilmiş. Meleklerin ona secde etmesi isteniyor.

Ali İmran 33: Allah Ademi seçti, Nuh’u da seçti, İbrahim ailesini de seçti….. Ama seçim için bir kişi olursa bu seçim olmaz. Seçim için birden fazla alternatifin olması gerekmektedir. Demek ki Hz. Adem yalnız değil.

Prof. Mehmet Okuyan Kuran ayetlerini açıklarken dil bilgisi kurallarını kullanıyor. Daha sonra Kuran’da aynı kelime geçen ayetlerdeki karşılıklarının da incelenmesi gerektiğini söylüyor.

Hz. Adem’in cennette mi yoksa dünyada mı yaratıldığı konusunu bir başka yazımızda anlatacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

+ 77 = 83

Başa dön tuşu