İstanbul’a Yakın Gezi Rotaları

İstanbul'dan Günübirlik Gezilebilecek Yerler

İstanbul… 16 milyondan fazla nüfusu ile Türkiye’nin değil Avrupa’nın bile en kalabalık şehirlerinden biri. Gerek tarihi gerek turistik yerleri ile dünyanın dikkatini çeken bir şehir. Her gün etrafımızda onlarca tarihi yapı görüyoruz. Tarihle iç içe yaşıyoruz. Ama bir süre sonra muhtemelen duyarsızlaşıyor, ilgisizleşiyoruz tarihe. Dünyadan milyonlarca insan İstanbul’u görmeye geliyor. Fakat biz 2 gün olsun buradan kaçıp “kafa dinlemek” istiyoruz. Peki bu şehirde yaşayan insanlar bu karmaşadan kalabalıktan bıkıp, biraz nefes almaya ihtiyaç duyarsa nereye gider? Günübirlik gidip gelinecek İstanbul’a yakın ve ferah gezi yerleri var mı? Sorununuz bu ise evet size göre bir cevabımız var. Sizler için İstanbul’a yakın, doğasıyla insanı rahatlatan yerleri araştırdık. İstanbul gezi rotaları. Başlıyoruz.

POLONEZKÖY

Adeta İstanbul’un arka bahçesi diyeceğiniz doğa harikası ve tertemiz havasıyla sizleri dinlendirecek bir cennet köşesi. Eğer ilk defa gidiyorsanız “İstanbul’da böyle bir yer var mıymış?” diyeceksiniz. Bir köyde sıcaklığında kendinizi hissedeceksiniz. Uzun doğa yürüyüşleri ve tertemiz havasına hayran kalacaksınız.

İĞNEADA

İstanbul’dan 2 saatlik bir araba yolculuğu ile ulaşmak mümkün. Kırklareli Demirköy’e bağlı bir kasaba. 22 km’lik eşsiz bir plajı var. En büyük farkı kendine özgü bir ekosistemi olan longoz İğneada’nın simgesi haline gelmiş. Oksijen oranının çok fazla olması deyim yerindeyse sizi biraz çarpabilir. Orman parkurunda yürüyüşün tadını unutamayacaksınız. Tertemiz denizinde yüzmek ise enfes bir deneyim olacak.

SAPANCA

İstanbul’dan 2 saatlik bir yolcukla ulaşmak mümkün. Çok geniş bir alan olduğu için çok fazla kalabalık olmuyor. Üstelik yılın her zamanı gitmeye uygun bir doğası var. Yazı ayrı güzel baharı ayrı. Karlar altında ise başka bir havası var. Göl kenarında kahvaltı mekanları var. Kahvaltı yaptıktan sonra yapacak çok fazla etkinlik bulacaksınız. İster doğa yürüyüşü isterseniz tekne ile göle açılma. Bisiklet kiralayıp doğanın tadını çıkarmak en güzeli. Fiyatları ise abartılı değil.

MAŞUKİYE

Sapanca’ya çok yakın olmasına karşın Maşukiye biraz daha hareket severlerin uğrak yeri. Sapanca’da huzur bulacaksınız.Ama Maşukiye’de ATV kiralama, zipline, safari turlarını bulacaksınız. Doğası tabiki harika. Ama biraz daha kalabalık olabilir.

ACARLAR LONGOZU

İstanbul’dan sabah erken çıkarsanız 2,5 saatte ulaşabilirsiniz. Türkiye’nin 4 longoz ekosistemlerinden biri. Aslın büyük bir bölge kaplıyor. Ama koruma amaçlı her yeri geziye açık değil. Özellikle fotoğraf çekmeyi ve çekinmeyi sevenler için görülmesi gereken bir yer. Eşsiz güzellikteki nilüfer çiçekleri sizi kendisine hayran bırakacak.

KAZDAĞI MİLLİ PARKI

Biraz İstanbul’dan uzak sayılır. 4 saat gibi bir araba yolculuğu ile ulaşacaksınız. Ama buna değecektir. Çünkü kendine özgü endemik bitkileri ile enfes bir doğası var. Yürüyüş yolları, bisiklet parkurları, doğa gözlemleri gibi bir çok etkinlik bulacaksınız. Giriş ücreti araç başı 15 lira. Kişi başı 5 lira. Çadır kurmak isterseniz ayrıca ücret ödeyeceksiniz. İstanbul gezi rotalarına manzaralarla devam ediyoruz.

ABANT GÖLÜ

İstanbul’dan 2 saat mesafede bulunan Abant uzaktan yakından ziyaretçi akınına uğrayan doğa harikası bir yer. Manzarasına doyum olmuyor. Bölgedeki küçük butik otellerde uygun fiyatlara kalmak mümkün. Ayrıca patika yollarına çıkıp çevreden böğürtlen bile toplarsınız.

BOLU-GÖLCÜK

Her ne kadar Abant kadar ünlü olmasa da en az o kadar seyrine doyum olmayan doğanın bir armağanı. Abant’a göre biraz yokuş çıkmanız gerekiyor. Çok az bir giriş ücreti ödeyip eşsiz manzaranın keyfini çıkarın. İstanbul gezi rotalarına manzaraları devam…

YEDİGÖLLER MİLLİ PARKI

Yolu biraz yorucu olduğu için 3 saat gibi ulaşım süresi var. Biz günübirlik yazmaya çalıştık. Ama muhtemlen burada bir gece kalmak isteyeceksiniz. Hele kamp yapmayı seviyorsanız muhtemelen dönmeyeceksiniz. 2 günlük bir kamp ile insanın doğaya ait olduğunu hissedeceksiniz.

BALLIKAYALAR TABİAT PARKI

Kocaeli Gebze’de yer alan doğaseverlerin gözdesi haline gelen tabiat parkı. Son zamanlarda kaya tırmanışları da yapılıyor. İstanbul’dan bir saat uzaklıkta yer alıyor. Ama kesinlikle görülmesi gereken bir doğası var.

AVŞA ADASI

Marmara denizinde yer alan bu şirin ada trafikten gürültüden uzak dinlemek için uygun mekanlardan. İstanbuldan İDO seferleri ile 2.30 saat sürede ulaşabilirsiniz. Bisiklet turları gözde eğlencelerden. Ayrıca sahil boyunca uzanan restoranları var. Yemek seçeneğiniz epey fazla. Adanın şarapları da meşhur. Gece kalmak isterseniz her bütçeye uygun konaklama yerleri de mevcut. Çok büyük olmayan eğlence mekanları gece hayatı severler için yeterli olacaktır.

CUMALIKIZIK-BURSA

Uludağ eteklerinde yer alan bu şirin Osmanlı köyüne İstanbul’dan 3 saatlik bir yolculukla ulaşıyoruz. Kendine has bozulmamış mimari yapısı ile tarihe ışık tutan bir köy. Sokaklarında gezerken evlerden gelen gözleme kokuları ile acıktığınızı hissedeceksiniz. Ayrıca köylülerin sıcak sohbetleri içinizi ısıtacak.

KEFKEN-KERPE

İstanbul’a oldukça yakın Karadeniz kasabası. Öyle kasaba olduğuna bakmayın. Hem doğası ile hem de denizi ile bir tatil beldesi gibi şirin bir yer. Son zamanlarda popülerliği artmaya başladı. Çok kalabalık olmadan gezi rotanıza eklemeniz gerekiyor diye düşünüyoruz. Günbatımı ile fotoğraf meraklılarını kendine çeken bir cazibesi var. Buraya kadar gelmişken balık yemeden de dönmemek gerekiyor.

SAFRANBOLU

Tıpkı Edirne gibi Safranbolu’yu da sizler için geniş bir yazı ile inceleyeceğiz. Burada fazla tüyo vermeden sadece şunu söyleyelim İstanbul’dan 3,5-4 saat araba yolculuğu ile gidebilirsiniz. Detaylı Safranbolu gezi rehberimizi hazırlıyoruz.

EDİRNE

İstanbul’dan 2 saat mesafede olan Edirne gerek tarihi gerek kültürü ile önemli bir Osmanlı-Türk şehri. Edirne’yi başka bir yazımıza bırakıyorum. Görüşmek üzere…