EkonomiYaşam

Kanal İstanbul Projesi Nedir? – Ne Değildir?

Kanal İstanbul

Kanal İstanbul’u projelendiren ekip nasıl mı anlatıyor? Sizin için şöyle toparladık;  Tüm dünyada yer almış en büyük ulaşım projelerinden biri. Türkiye’nin ise en büyük projesi sayılır. Sadece inşaat yapım maliyeti 75 Milyar Türk Lirası. İkinci olarak eğer proje istenilen zamanda ve kapasitede başlayabilirse yapımında en az 10.000 kişi çalışacak. Aynı zamanda proje tamamlandığında ise en az 10.000 kişinin istihdam edilmesi ve iş sahibi olması muhtemel.

Boğazdaki Gemi Trafiği
Boğazdaki Gemi Trafiği

Kanal İstanbul Projesi İstanbul’un tarihi dokusunun korunması, İstanbulluların emniyeti, güvenliği amaçlarıyla yapılacak.

İstanbul Boğazından bir yılda yaklaşık 40.000 transit gemi geçişi var. Boğazın en dar yeri ise yaklaşık 700m. Teknolojinin gelişmesiyle gemilerin ebatları ve taşıdıkları yük miktarı arttı. Bu sebeple büyük tonajlı gemiler geçerken boğaz tek taraflı trafiğe kapalı. Üstelik taşıdıkları tehlikeli maddeleri de düşünürsek güvenlik açısından boğazın tarihi ve doğal güzelliklerini koruma ön plana çıkıyor.

Bu sebeple, Kanal İstanbul Projesi,

  • İstanbul Boğazı’nın tarihsel ve kültürel dokusunu koruyacak ve güvenliği artıracak,
  • İstanbul Boğazı’nda öncelikle deniz trafik yükü azalacak,
  • Ayrıca seyir emniyeti oluşacak,
  • Yeni uluslararası deniz trafiğine açık bir su yolunun olacak,
  • Depremi dikkate aldığımızda, yatay mimariye dayalı depreme dayanıklı modern bir yerleşim alanı olacak.
Kanal İstanbul
Kanal İstanbul Ne Sağlayacak

Kanal İstanbul Güzergâhı

Son olarak İstanbul’un avrupa yakasında, Küçükçekmece Gölü – Sazlıdere Barajı – Terkos güzergâh olarak belirlenmiştir.

Kanal İstanbul Güzergah
Proje Güzergahı

İçme Suyu Kaynaklarına ve Çevreye Etkisi

İstanbul’un yıllık su tüketimi yaklaşık 1 milyar 60 milyon m3. Terkos Gölü ve Sazlıdere Barajı İstanbul için başlıca su kaynaklarından ikisi. İki barajın yıllık toplam verimini 190 milyon m3 olarak biliyoruz. Proje hayata geçtiğinde yıllık toplam su kaybının %3 civarında olacak. İkinci olarak Melen Barajı Projesi bittiğinde ise İstanbul’a 1,1 milyar m3 su taşınacak. Yani oluşacak su açığının 34 katı kadar su İstanbul’a gelecek.

 

Kanal İstanbul
Proje Bilimsel Olarak

 

Proje için bir çok eleştirel görüş mevcut. Eleştirileri Kanal İstanbul 2 yazımızdan okuyabilirsiniz. Bilimsel veriler kullanarak elde edilen sonuçlar tartışılmalı ve ülkenin tarihi, doğal ve ekonomik olarak çıkarları için en doğrusunun yapılması gerekir.

Bu yazımızda kullanılan veriler ve görseller resmi kaynak olan kanalistanbul.gov.tr adresinden alınmıştır.

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Tebrik ederim Ertan Hocam
    Belli bir kitleye yaranma veya dışlanma kaygısı olmadan tamamen bilimsel veriler ile konuya açıklık getirme çabanızı kutlarım…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

54 − 50 =

Başa dön tuşu