Sağlık

Koronavirüs İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Koronavirüs İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar

Koronavirüs ile ilgili doğru bilinen yanlışlar nelerdir? Koronavirüsü diğer virüslerden ayıran nedir? Normal virüs gibi mi yayılır?

Tüm dünyada neredeyse 1 yıldır en çok konuşulan konu koronavirüs. Ama uzmanlardan daha çok halk arasında söylentiler yayılmış durumda. Çok konuşulan fakat bilimsel temeli olmayan görüşler, söylentiler oldukça fazla. Peki bizim konuştuğumuz ama aslında doğru olmayan bilgiler neler? Gelin uzmanların görüşlerine bir bakalım.

Koronavirüsten Nasıl Korunuruz

Öncelikle virüsün ne olduğu ve nasıl yayıldığını bilmemiz gerekiyor. Vürüsler çoğalabileceği canlı bir organizmaya girmediği sürece ölü gibi davranıyor. Daha sonrasında ise canlı organizma bulduğunda kendini eşleyerek çoğalıyor. Yani virüsün çoğalması için canlı organizma şart. Vürüsler bulunduğu konağın yani organizmanın ölmesini istemez. Çünkü kendisi de çoğalamaz.

Canlı bir organizma bulamadıklarında uzun süre hayatta kalmaları imkansızdır. Dolayısıyla çok bilinen yanlışlardan birisi kargo paketlerinden virüs yayılması sanılanın aksine oldukça zordur. Market alışverişlerinde eğer virüs taşıyan biriyle doğrudan temasınız yoksa, virüs kapma ihtimaliniz oldukça düşüktür. Yapmanız gereken alışverişten sonra ellerinizi sabunla yeteri kadar yıkamak. Ve aldığınız ürünleri 4 5 saat kadar açık havada bekletmek. Dolayısıyla kabuğu ile tüketilebilen meyve sebzelerin kabuklarını soyma zorunluluğunuz yok. Meyve sebzeleri dezenfektan ile temizlemek ise bilinenin aksine daha zararlı. Çünkü üzerinde toksik maddeler kalabilir.

Alışverişlerde eldiven kullanmak bulaşmayı azaltmaz. Hatta daha tehlikelidir. Yapmamız gereken sadece ellerimizi yıkamak.

Dışarıda giyilen kıyafetlerin çok sıcak suda veya özel dezenfektan ile yıkanmasına gerek yoktur. Normal yıkama işlemi virüsleri öldürmeye yeter.

Günlük hayatta artık kullanmaya alıştığımız maskelerimiz temizleyip tekrar kullanmak ise son derece riskli. Çünkü koronavirüs olmasa bile başka mikroplar maskelerde barınabilir. Bu da başka hastalıklara davetiye çıkarır.

Evcil hayvanlardan virüsün yayıldığı iddiası ise bilimsel olarak her hangi bir temele dayanmıyor. Ve yine virüsün çok sıcakta veya çok soğukta yaşayamadığı bilgisi ise yine bilimsel olarak doğru değil.

Beslenme İlişkisi

Virüsü önlemek için protein ağırlıklı beslenmek ve vitamin takviyesi almak ise yine virüsten korunmaya yetmiyor. Çünkü virüslerin çok sağlıklı kişilere daha az bulaşması gibi bir durum yok. Sağlıklı kişiler sadece virüsü daha kolay atlatıyor.

Virüsün boğazda 4 gün beklediği ve bu süre içerisinde sirke, limon, tuzlu su gibi şeylerle gargara yapmak virüsü öldürür algısı. Bu da yanlış bilinen bir bilgi. Bunlar solunum yollarını tahriş edip sizi hasta eder. Önemli olan maske kullanmak ve mesafeyi ayarlamak.

Çok sıcak su ile banyo yapmak yine virüsleri öldürmek için geçerli bir yöntem değil. Suyun sıcaklığı ile vücuda bulaşmış virüslerin ölmesi arasında her hangi bir bağ yok. Sabunla temizlemek yeterli olacaktır.

Antibiyotik kullanmak veya antibakteriyel jel kullanmak virüsleri öldürür algısı da yanlış bilinenlerden. Antibiyotikler virüsleri değil bakterileri öldürür.

Uzmanlar bunun gibi halk arasında yayılan bir çok bilginin asılsız olduğunu ve sadece doktor tavsiyelerine uymak gerektiğinin altını çiziyor. Ve yine virüsten korunmak için yapılacak şeyin kapalı alanda maske kullanmak ve teması önlemekten geçtiğini söylüyorlar.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

− 1 = 4

Başa dön tuşu