Kripto Paralar

NFT çılgınlığı tüm hızıyla devam ediyor

Twitter'da atılmış ilk twitin 3 Milyona satılması, 200 ETH karşılığı satılan parodi klip ve nicesi

NFT (Non-fungible Token) değişimi mümkün olmayan para anlamına geliyor. Aslında tam olarak bu türkçe karşılığını vermiyor. Bildiğiniz gibi NTF aslında Ethereum blok zincirinin bir parçası. Ayrıca başka kripto paralar için kendi ağları üzerine bunu yerleştirebilirler. Yalnız burda NFT kriptodan tamamen farklı olduğunu hatırlatmakta fayda var. NFT’ler tahmin etmişsinizdir ki üretilemez, ya da değiştirilemez çünkü bunlar gerçek sanat eserlerinin dijital karşılığıdır. Tabi ki her dijital para birimi gibi bunların da güvenlik sorunları vardır ve çalınabilirler. ETH’ın yükselişi ile alakalı yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.

"<yoastmark

NFT ile Eserlerinizi satın

Sanat dünyasının önünü açan ve özellikle dikkatini çeken NFT sistemi ile her bireysel sanatçının özgürlüğü için kilit taşı değeri taşıyor. Sanatçılar eserlerini bu yöntemle  satışa çıkarabiliyor ve sonraki her satıştan komisyon alabiliyorlar. Bilindiği üzere sanatçıları eserlerini satmasının yolu öncelikle kalabalıkların ilgisini çekmesi veya sanat kodomanların dikkatini çekmesi gerekiyor. Tarihte bir çok sanatçı özellikle Rönesans dönemini örnek vermek gerekirse Medici ailesinin satın aldığı eserler sayesinde belli yerlere gelebildiler.

İşte burada NFT sistemi patronaj sistemini ortadan kaldırıyor, her sanatçı kendi eserini NFT ile satabiliyor. Ve devam eden her satıştan komisyonunu almaya devam ediyor. Örneğin bir site yaptınız ve bu siteyi NFT ile 1000 TL satışa çıkardığınızı varsayalım. Daha sonra bu eşi benzeri örneği olmayan siteniz zaman içinde büyük bir rağbet gördü. Günlük hitleri 10.000-100.000ler olsun. Sitenizin değeri artacak ve site/proje kime geçse fiyatı katlanacak ve siz her satıştan para kazanmaya devam edeceksiniz. Geleneksel yollarda ise bağımlı olduğunuz yazılım şirketi ya da freelance olarak sattığınız kişi bu parayı tek başına kazanacakken siz patronsuz bir kazanç elde etmiş olacaksınız.

NFT ile sanatçılar eserlerini dijiyal olarak satabiliyorlar
NFT ile sanatçılar eserlerini dijital olarak satabiliyorlar

Ülkemizde giderek artan NFT coşkusu

Ülkemizde de bir çok kişi bu tokena ilgi gösterdi. Bunlara örnek Saba Tümer kahkahasını satışa çıkarmıştı, Tarık Tolunay haritalarını 20ETH karşılığı satmıştı. Jack Dorsey’in ilk twitini bir Türk 2,5 Milyon dolara satın almıştı.

Bir ürünü dijital olarak satmak için öncelikle bu eseri bir token’a dönüştürmelisiniz. Sonrası tabi ki satış kabiliyetinize, hayat hikayenize ve ya kendinizi pazarlamanıza kalmış. Tutup tutmayacağının elbette bir garantisi yok.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 + 1 =

Başa dön tuşu