Bilim ve Mühendislik

Radyant Isıtıcı Mucizesi: Güneşten Gelen İlham

Ilık bir bahar gününde güneşin etkisini hemen hissedebiliriz. Ya da soğuk bir kış gününde çıkan güneşin soğuğu kırması ve tenimizi ısıtması kaçınılmazdır. Tüm bunların temel sebebi güneşin yaydığı ışınlardır. Işınım yolu ısı aktarımı olarak bilinen bu ısı aktarım faaliyeti günümüzde birçok ısıtma ürününe ilham olmuştur. Bu ürünlerden birisi de radyant ısıtıcı olmaktadır. Bu cihazlar sayesinde güneşin gösterdiği etki daha küçük alanlarda yüksek etkili şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Radyant Isıtıcı Nedir?

Radyant ısıtıcı en genel tabir ile doğalgaz yakıtı ile çalışan, ışıma yoluyla ısınma sağlayan, açık alanlarda veya yüksek hacimli alanlarda kullanılan ürünlerdir. Bu ürünler ile daha çok alan ısıtması yerine kişi ve nesne ısıtması sağlanmaktadır. Direkt olarak yüzeye etki ettiği için ani ısıtma sağlamaktadır. Bu sayede özellikle yüksek hacimli fabrikalarda, açık alanlara sahip kafelerde sanki yapay bir güneş varmış gibi başlangıçta bahsettiğimiz tatlı sıcaklığı hissedebilirsiniz. Özellikle kalorifer tesisatının yeterli olamadığı fabrikalarda bu tarz sistemler sıklıkla kullanılmaktadır.

Camlı Radyant Isıtıcılar

Radyant Isıtıcı Türleri Nelerdir?

Farklı birçok radyant ısıtıcı türü mevcuttur. Bu ürünlerin farklı çalışma prensipleri vardır. Temelde ışınım ile ısı yaymayı hedefleyen bu cihazlar gaz yakıtı tüketme ve ısıyı yansıtma yüzeyi gibi faktörlere göre farklı gruplara ayrılmaktadır. Bu aşamada incelenecek olan cihaz türleri seramik plakalı radyant ısıtıcılar ve borulu radyant ısıtıcılar olacaktır.

Seramik Plakalı Radyant Isıtıcılar

Seramik plakalı bir radyant ısıtıcının çalışma prensibi en genel itibariyle gazın yanması ve sonucunda yüksek sıcaklığın elde edilmesidir. Sonucunda ise ışıma gerçekleşecek ve bu yolla ısı aktarımı gerçekleşecektir. Temele inecek olursa çalışma sistemi ve aşamalarından bahsedebiliriz.

İlk olarak gaz, venturi yardımıyla cihazın içine aktarılmaktadır. Burada basınç düşüşü oluşur. Basınç düşüşün devamında ise vakum etkisi oluşur ve cihaz dış ortamdan hava emişi yapar. Cihazın verimi buradaki venturi yapısı ile kaynaklı olarak artacaktır. Eğer gaz ve hava karışımı düzgün ayarlanırsa cihaz daha verimli çalışacaktır. Hava yakıt karışımı seramik plakaların gözeneklerinden dışarı çıkmaya çalışır. Tam dışarı çıktığı noktada yanarak kısa bir alev oluşturur. Sonucunda ise seramik plaka üzerindeki her bir delik bir brülör görevi üstlenir. Seramik yüzeyindeki bu kısa alevler seramik taşın ısınmasını sağlar. Kızaran seramik plakalar ışınım yapmaya başlar. Sonrasında ise üst kısmında bulunan yansıtıcı reflektör yani ısı koruma kalkanı ile ısıyı toplar ve tam olarak cihaz önünde bulunan nesnelerin ve kişilerin ısınması sağlanır. Temel olarak bu şekilde çalışan seramik cihazların farklı modelleri mevcuttur. Temel mantık hepsinde aynı olsa da görünüş olarak farklılıklar bulunmaktadır.

Camlı Radyant Isıtıcılar
Camlı Radyant Isıtıcılar

Borulu Radyant Isıtıcı

Borulu radyant ısıtıcılar da yine benzer mantıkla çalışır. Ancak burada seramik taşlar yoktur. Seramik taşlar yerine özel alumunize borular kullanıyoruz. Bu boruların yüzey sıcaklığı bazı durumlarda 800 dereceye kadar çıkabilmektedir. Yüksek ışıma oranları olan bu ürünler sıcaklığı 11-12 metreye kadar iletebilmektedir. Özellikle yüksekliğin fazla olduğu alanlarda bu ürünler kullanılmaktadır. Genel olarak çalışma mantığını ise şu şekilde ifade edebiliriz. İlk olarak brülörde doğalgaz yakılır. Burada oluşan ısı ve atık gazlar fanlı ise fan yardımıyla vakumlu ise vakum yardımıyla boru içinde dolaştırılır. Bu sıcaklık özel alaşımlı olan boruların ısınmasını sağlar. Boru yüzeyindeki sıcaklık 800 dereceye kadar ulaşır. Sonucunda ışıma yapar ve ısınma sağlanır. Güneş gibi ısıtan bu cihazın altındaki kişiler açık alanda olsa dahi rahatlıkla ısınır. Cihaz ortamdan ziyade direkt olarak nesneleri, önünde bulunan kişi ve cisimleri ısıtır.

Borulu radyant ısıtıcılar
Borulu radyant ısıtıcılar

Neden Radyant Isıtıcı Tercih Edilmelidir?

Radyant ısıtıcı tercih etmek için birçok farklı neden vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Açık alan ancak ışıma yöntemi ile ısıtılabilmektedir. Bu yüzden açık alanda mutlaka radyant tercih edilmelidir.
  • Kalorifer tesisatı özellikle büyük alanlarda ciddi borulama maliyeti çıkarır. Radyant ısıtıcıda ise sadece standart doğalgaz borusu maliyeti vardır. Doğalgaz borusu bağlantısı ile cihaz aktif hale getirilebilmektedir.
  • Kombi gibi cihazların bacalarının uzunluğu kısıtlıdır. Özellikle bacanın uzatılması gerektiği durumlarda bu cihazların bacası uzatılamaz. Ancak borulu radyant ısıtıcılarda baca uzunluğu 7-8 metreye kadar çıkarılabilmektedir.
  • Baca için çıkış olmayan yüksek hacimli mekanlarda bacasız olarak seramik ısıtıcılar ile ısıtma sağlanabilmektedir.
  • Radyant ısıtıcılar ani ısıtma sağlar. Bu yüzden enerji tasarrufu yapmanıza olanak tanır. Kombi petek sistemi ile belirli süre gaz yakımı olduktan sonra ısınacak olan ortam radyant ile anında ısınmaktadır. Direkt nesneler ve insanlar ısındığı için daha az yakıtla daha yüksek etki elde edilmektedir.

Bu avantajları elde etmek için siz de radyant ısıtıcıları tercih edebilirsiniz. Piyasanın en kaliteli ürünlerini buna ek olarak en rekabetçi fiyatlarını sunan BUGASS ile siz de ısıtma ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Profesyonel ekibi ile 7/24 hizmet anlayışını benimseyen BUGASS bu alanda lider konumda yer almaktadır. Tamamen yerli üretim olan ürünler ile kusursuz bir deneyim yaşayabilirsiniz.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

51 − 49 =

Başa dön tuşu