Gezi Rehberi

Safranbolu Dünya Mirası Memleketim

Safranbolu

 Memleket isterim Safran çiçekleriyle dolsun-Safranbolu

kent müzesi

Nerden başlamak lazım Safranbolu yu anlatmaya bilemiyorum.Şu an tam mevsimidir muhtemel.Çiçekler o cumbaların altından yeşilleriyle beraber sarmaya başlamıştır evleri.

 

memleketime bahar gelmiştir bulak kanyonu Safranbolu

İlk olarak eskiye gitmek istiyorum. Safranbolu en eski Osmanlı Türk yerleşim yerlerinden biridir.Daha da eskilere gidecek olursak bu şirin yerleşke rumlara ev sahipliği yapmıştır.

baharın gelişi Safranbolu Dünya Mirası
Sadrazam Köprülü sülalesinin kökeni buraya dayanmaktadır ve Osmanlı zamanında imparatorluğun en zengin yerleşkelerinden biridir.Neden diye sorulacak sanat sahibi olmanın getirdiği varlıktır.
hediye uçak Safranbolu
İkincisi Tabakçılık(dericilik)ile meşgul olan bu sanatkar toplum da Türkler deriyi hazır hale getirirken Rumlar da derinin işlenmesinde büyük rol oynamıştır.Osmanlı imparatorluğu zamanında tüm ordunun kıyafetleri ve techizatları bu şirin yerleşimdeki sanatçılar tarafından yapılmaktaymış.O kadar zengin ve onurlu olan bu halk zamanında Osmanlı yardım gönderdiğinde  kabul etmemiş ve de üstüneüstlük devlete uçak hediye eden tek yerleşim yeridir diye düşünüyorum.Uçak hala Safranboluda sergilenmektedir.

  Tabak mısın it bokuna muhtaçsın-Safranbolu

tamamlanamayan deri fabrikası Safranbolu
Evet bu söz dericilikte bir gerçekçiliktir.Çünkü el işçiliği ile işlenen deriler anca köpek dışkısı ile steril hale getiriliyorlarmış. Bu sebeple Dericiler derilerin artıklarıyla köpekleri beslerlermiş.O kadar zorlu ve ağır kötü koku muhteva eden bir sanat olduğu için dere kenarı bir mahalle boyu dericilere ayrılmış.Hatta zamanında yapımına başlanan ve Osmanlının zayıfladığı dönemde yarım kalan deri fabrikası hala sarmaşıklar içinde orada tarihe şahitlik yapmaktadır.

 

 

Safranbolu sokakları

İkincil olarak Safranbolu evleri. Unesco dünya mirası listesinde yer alır bu evler. Dahası Osmanlı döneminden günümüze kadar orjinalliğini koruyarak gelebilen tek Türk yerleşim yeridir. Evler taş ve ahşaptan yapılmıştır ve Türk ve Rum ustalar keçi kılı yumurta gibi harcı sağlamlaştırıcı malzeme kullanıp   işlemişler. Sanat eseri olan bu yerleşim yerinde hiç bir ev bir diğerinin güneşini kapatmama özelliği ile şu anki müteahhitler ve mimarlar için bir gün örnek olmayı bekleyerek zamana meydan okumaktadır.

safran çiçeğine kolay rastlanmıyor şans!çıkıverdi

 

Üçüncü olarak safranı tanımayan yoktur diye düşünüyorum. Boya sanayinde ve çeşitli yemeklerde kullanılan ve ağırlıklı İran’da ünlü olan bu bitki Türkiye’de Safranbolu da yetişmektedir. Bu  gram ile satışı yapılmaktadır kilo olarak pahalı bir bitkidir.

Safranbolu da ne yenir?

Filiz teyze Yörük köyü Safranbolu benim gözümden nadide şehir

Bu ne yemek istediğinize göre değişir. Ağırlık hamur işi yemekleridir . Fakat benim gibi etçil bir insansanız bir kaç yer önerebilirim. Alkolsüz olarak ben dağ havasında manzaraya karşı yemek yemek istiyorum derseniz. Çelik Kafe seyir Teras Esra hanım ve eşi Kemal bey sizi güler yüzü ile karşılayacaktır. Balık yemek isterseniz dere kenarında Konarı gölü Değirmendere restorant. Hafif alkol almak isterseniz yemek eşliğinde Taşev ve Ergül hanımın titizlikle hazırlanan menülerini öneririm. Kahvaltı derseniz Yörük köyü. O şahane güler yüzü ile Filiz teyze Kasımsipahioğlu konağını öneririm. Dahası kahvaltı için  Dadibra konağı da önerebilirim.

  Dahası nerede kalırız diye soracak olursanız her yer pansiyon otel. Hayatımda görmediğim kadar uzak doğuluyu her yıl orada görüyorum.
covidden ölmemişse demirci Hüseyin usta bakırcılar çarşısı Safranbolu benim gözümden nadide şehir

 Gezmeden gelmeyin diyeceğim yerler

Hükümet Konağı Saat Kulesi
Kaymakamlar evi
Tokatlı Kanyonu ve İncekaya su kemeri
Mencilis Mağarası
bakırcılar çarşısı
Tek kalan deri işleme dükkanı
Kahve Müzesi
Mehmet İzzet Paşa Cami
Hıdırlık tepesi
Yörük köyü
Ters ev
incekaya su kemeri Safranbolu benim gözümden nadide şehir
Son olarak Safranboludan sonra Amasraya geçmenizi öneririm. Orası da görülesi şirin bir Karadeniz kasabasıdır.  Bu arada o güzel çifte kavrulmuş lokumlardan almadan Safranboludan ayrılmanız bir hata olur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 + 1 =

Başa dön tuşu