Sağlık

Sivrisinek Isırığı Neden Kaşınır?

Kaşıntı Geçmesi İçin Yapılacaklar

Havaların ısınması ile beraber doğa da canlanmaya başladı. Ağaçlar, çimenler ve toprak yeşillenmeye başladı. Bu sebeple sivrisineklerde çoğalmaya başladılar. Sivrisinek ısırığı korkulu rüyamız. Bazen saatlerce evin içerisinde sivrisinek aradığımız oluyor. Çoğu insanın kaşınmaktan dolayı topluca öldürmek istediği sivrisinekler yok olsa ne olurdu? Doğa için bilimsel olarak yararları tam olarak bilinmiyor. Fakat diğer canlı türlerinin besin kaynakları olduğu için, topluca yok olmaları doğa için olumsuz olurdu.

Her ne kadar sinek bizi ısırdı, soktu desek bile, bilimsel olarak bu durum sinek sokmasıdır. 

Sivrisinekler bizi neden sokar?

Sadece dişi tür sinekler bizi sokar. Erkek olanların bizimle işi yok yani. Peki dişiler neden sokar dersek bilimsel açıklamaları bir kenara bırakarak şunu söyleyelim. Dişiler yumurtaları için besine ihtiyaç duyarlar. İnsan dersinin salgıladığı ter kokusu, sıcaklık (kızılötesi), laktik asit, karbondioksit gibi nedenlerle sivrisinekler bizi kolaylıkla bulabilir.

Böceklerin kendine özgü koklama duyusu vardır. Böcek takımında yer alan bu canlılar çok karmaşık koklama duyusuna sahiptir. Havadaki kimyasal durumu bu koku proteinleri ile saptayabilirler. İyonotropik reseptörler adı verilen protein grubu diğer bileşenler arasında özellikle asitleri algılamada özelleşmiştir. Ve havadaki kimyasal durumu anlayan sivrisinek bizi kolayca tespit eder.

Kanımızı Nasıl Emerler?

Çoğu okuduğumuz yazıda karanlıkta bile aklı olmayan bir hayvanın nasıl damarımızı bulduğunu okuduk. Bizi karanlıkta bulması ve tek seferde damarımızı bulup beslenmesi büyük başarı. Fakat durum tam da öyle değilmiş. Aslında bu canlıların 1 değil 6 adet iğneleri var. Evet yanlış duymadınız 6 adet iğne. Öyle kan akışının sesini duyup damarı da bulmuyor rastgele iğneleri batırıyor. Damara geldiği zaman başlıyor beslenmeye. Emerken kanın pıhtılaşmasını önlemek için antükoagülan adlı bir protein içeren tükürüğünü derimize salıyor. İşte o tükürüğe karşı bizim salgıladığımız anti maddeler ile oluşan kimyasal tepkimeler kaşıntıya sebep oluyor. Demek ki kaşınıyorsak vücudumuz sağlıklı demek. Eğer biz onu fark edip öldürmediysek, 5 mikrolitre kanımızı emiyor. Tüm olay 5 mikrolitre kan için yani. O kadar kaşıntı, kızarıklık, şişkinlik. Sinek bizi ne kadar fazla emerse, kendi tükürüğünü de geri alacağı için kaşıntımız daha az olacaktır.

Hastalık Bulaştırırlar mı?

Evet dünya üzerinde hastalık kaynaklı ölümlerin birçoğundan sivrisinekler sorumlu. Bu rakam kimi uzmanlara göre yılda 750.000 kişi civarında. En büyük korku ise HIV yada AIDS bulaştırır mı? Bunun cevabı çok çok büyük bir ihtimalle hayır. Çünkü HIV bulaşması için 5 mikrolitreden biraz daha fazlası gerek. Yani o kadar kanın içerisinde bizi hasta edecek kadar HIV mikrobu yok.

Sivrisinek Sokmasına Ne İyi Gelir?

Bunun için tabi ki birçok ilaç, merhem vs kimyasal ürün piyasada var. Ama ben küçük bir ısırık, kaşıntı için o kadar kimyasal istemem derseniz bir kaç yöntem var.

– Bunlardan biri kaşınan bölgeyi yakmayacak kadar ısı vermek. Evet o bölgeyi çakmakla ısıtmak kaşıntıyı önleyecektir.
– Eğer doğal balınız varsa az miktar kaşınan bölgeye sürün. Kaşıntı ve şişkinliğe karşı iyi gelir.
– Kolonya sürmek, yıkamak bölgeyi sadece rahatlatır. Fakat kaşıntıya veya kızarıklığa pek bir etkisi yoktur.

Uzaklaştırmak İçin Ne Yapmak Gerekir

Bu canlılar, bilimsel olarak keskin kokuları pek sevmiyorlar. Yani evimizde doğal olarak bulunan nane, fesleğen, lavanta, karanfil gibi kokular varsa o bölgeye mesafeli kalıyorlar.
Nane ve limondan kendinize bir sprey yapıp sinekleri de uzak tutabiliriz.
Pek tavsiye etmesek de bir diğer yöntem duman. Kağıt yakıp duman çıkarırsanız rahatsız olup kaçacaklardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

+ 29 = 38

Başa dön tuşu