Tahvil ve Hazine Bonosu Yatırımı

Yatırımlarınızı Tahvil İle Değerlendirin

Tahvil; devletin veya özel sektörün ödünç para bulmak için düzenlediği, belirli bir faiz oranı olan senetlerdir.
Devlet Tahvili; Maliye Bakanlığının veya Merkez Bankasının bir yıl ve daha uzun vadeli satışa sunduğu tahvillerdir.

Hazine Bonosu Nedir?

Hazine bonosu, bir yıldan daha kısa vadeli TL, döviz ya da dövize endeksli, hazine tarafından yurt içi piyasadan ihraç edilen devlet iç borçlanma senetleridir (DİBS).

Hazinenin geçici olarak nakit ihtiyaçlarının giderilmesi ve bütçe açıklarının dönemsel olarak finanse edilmesi amacıyla tahviller ve hazine bonoları ihraç edilir. Yapılan bu hazine bonosu ve devlet tahvilleri ihracı, Hazine tarafından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası aracılığıyla ihale ya da halka arz yöntemiyle yapılır.

Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili güvenilir mi? 

Hazine bonosunun ve devlet tahvilinin senetleri, vade sonuna kadar elde tutulursa yatırılan anapara ve faizinin alınması devlet garantisi altındadır. Hazine bonosu ve devlet tahvilleri, vade dolmadan satılabilir. Fakat bu durumda getiri olmayabilir. Vadesi dolmayan senetler piyasa fiyatı ne ise, o fiyat üzerinden satılır.

Hazine Bonosu ve Devlet Tahvili Nasıl Alabiliriz?

Hazine ve Maliye Bakanlığı faiz, fiyat getirisi, vade süresi gibi değişkenlerle farklı türlerde DİBS ihraç eder. Yatırımcıların finansal durumlarını göz önüne alarak en uygun tahvili seçmesi gerekir. Tahvil çeşitleri şu şekilde özetlenebilir:

  1. Kuponlu Tahviller
  2. TÜFEKS (TÜFE’ye Endeksli Tahviller)
  3. Dövize Endeksli Tahviller
  4. İskontolu Tahviller

Tahvillerinin Avantajları Nelerdir?

Tahvillerinin Dezavantajları Nelerdir?