Ekonomi

Teknik Formasyonlar – Borsa

Grafik Formasyonları

Teknik formasyonlar nelerdir? Daha önceki borsa yazılarımızda temel analiz nedir? Ve teknik analiz nedir? Sorularının cevaplarını aramıştık. Daha sonra Teknik analizde grafiğin öneminden bahsetmiştik. Bu grafikler istenilen zaman dilimi içerisinde hisse fiyatının hangi seviyelerde olduğunu bize gösteriyordu.

Biz de bu grafik çizgilerinden anlamlar çıkarmaya çalışıp hissenin sonraki adımda fiyatının ne olacağını tahmin etmeye çalışıyorduk. Biraz bulmaca gibi ama işin arkasında aslında çok sıkı matematik ve istatistik bilimi yatıyor.

Grafik okumak deyimi işte burada karşımıza çıkıyor. Teknik formasyonlar…

Defalarca denenmiş ve otoriteler tarafından kabul görmüş bazı grafik formasyonlarını sizlerle paylaşıyoruz. Çoğu uzman yatırımcı stratejilerini bu formasyonlara göre belirliyor. İşte klasik ve en çok kullanılan birkaç formasyon:

1. İkili Tepe Formasyonu (The Double Top)

Teknik formasyonlar – İkili tepe formasyonu

Aslında grafiğe baktığınızda çok iyi anlayacaksınız. Yukarıda bir direnç noktamız var. Fiyat emin adımlarla dirence yaklaşıyor ama geçemiyor. Daha sonra geri çekiliyor. Ve tekrardan dirence değiyor. Ama yine geçemiyorsa işte ikili tepe formasyonumuz oluştu Fakat seviyeyi kıramaz ve fiyat düşer. Burada görülen iki tepe noktanın aynı fiyat civarında olduğunu unutmayın. Aynı değerlerde olan iki tepeyi gösteren bu formasyona bu sebeple ikili tepe denmiştir. Özetle formasyon piyasanın ana direnç seviyesini kırmaya yetecek kadar güçlü olmadığını gösterir.

İkili tepe formasyonunu yakaladıysanız, yükseliş trendinin belirli bir süre sona ereceğini tahmin edersiniz. Bundan dolayı fiyatın geri çekileceğini bilerek pozisyon alırız.

2. Fincan – Kulp Formasyonu (The Cup and Handle)

Fincan – Kulp formasyonu

Grafiğimizi açtık. Karşımızda uzun vadeli bir düşüş trendi var. Eğer bu düşüş trendi sona ermiş ve “çanak katlama’ya” geçmiş ise çok yüksek bir kazanç elde edilebilir. Uzun bir düşüşten sonra uzun bir yükseliş trendine girdiyse Fincan kulp formasyonu oluşmuştur. Tabi şekilden de anlaşılacağı gibi bir de kulp için küçük bir düşüş ve yükseliş lazım.

3.Omuz-Baş-Omuz Formasyonu (The Head and Shoulders )

Omuz-Baş-Omuz formasyonu

Yine şekilden gördüğümüz gibi, küçük bir yükseliş ve düşüş ile başlıyoruz. Ardından daha büyük bir yükseliş ve düşüş. Son olarak ise ilk hareket gibi bir omuz çizgisi daha oluşturuyoruz.

Şekile bakınca klasik bir omuz-baş-omuz görüntüsü olduğu için bu isimi almıştır. Peki bu formasyonu görünce ne anlamalıyız? Piyasanın muhtemelen yükselişe son vereceğini ve fiyatın yakında düşeceğini gösterir.

 

4. Üçgen Formasyonları (The Triangle)

Üçgenler belirli kalıplardır. Piyasa yön almadan önce güvenilir tahminler belirtmeye yarar. Genellikle doğru sonuçlar üretirler.

3 farklı tipte üçgen formasyonu vardır:

-Simetrik üçgen formasyonu: Üçgenin üst çizgisi aşağı doğru eğimlidir. Alt çizgisi ise yukarı doğru eğimlidir. Bildiğimiz yana yatmış ikizkenar üçgen görüntüsü vardır.  Uzmanlar bu formasyonu dinlenme olarak tanımlar. Muhtemelen simetri bozulana kadar yön belli olmayacaktır. Simetrinin bozulmasını beklemek en mantıklısıdır. Gideceği yöne göre pozisyon açabilirsiniz.

-Yükselen üçgen formasyonu: Üst çizgi yatay, alt çizgi ise yükselen bir doğru çizer. Piyasada bir duraklama olsa de boğa piyasası işaretleri görülür. Ama önce üçgen çıkışının beklenmesi ve çıkışın hacmi beklenmelidir.

-Azalan üçgen formasyonu: Yükselen formasyonun tam tersi olacak şekilde, üst çizginin aşağı doğru eğim yaptığı, alt çizginin yatay olduğu yerde görülür. Bu üçgen formasyonu aşağı yönlü trendlerde görülen formların bir devamıdır. Muhtemelen bir düşüş trendi beklenir. Burada yine üçgen kırılımını beklemeli ona göre pozisyon alınmalıdır.

5. Flama formasyonu

Flama formasyonu

Yükseliş trendinde olan bir hissenin, hızlı ve çizgi halinde yükselişin ardından fiyat bir miktar duraksar. Ve yukarda bahsettiğimiz simetrik üçgen oluşumuna benzer bir oluşum gösterir. yukarı aşağı hareket eder ve bir flama benzeri şekil oluşturur. Flamanın üst çizgisi kırılır ve formasyon başlar. Bayrak direğinin uzunluğu kadar bir yükseliş beklenir. Eğer düşen formasyonda bir flama görüntüsü var ise bu seferde, yine büyük bir düşüş olacaktır.

 

Sonuç olarak temel analiz size şirketin temel dinamiklerini verir. Teknik analiz ve formasyonlar ise piyasanın, belirli bir zaman diliminde şirkete olan beklentisini verir. Bu beklentileri önceden bilmek ise sizin yatırımlarınıza yön verir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

48 + = 57

Başa dön tuşu