Bebekler İçin Tamamlayıcı Besinler – Ek Gıdalar 2

Ek gıdaya başlarken dikkat edilmesi gerekenler

Bebek sağlığı ile ilgili olarak önceki yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz. Bebek sağlığı ileriki yaşam için kritik öneme sahip olduğundan, elimizden geldiğince uzman görüşlerini sizler için araştırıyoruz. Bu yazımızda ise tamamlayıcı besinler ve ek gıda konusunu araştırdık. Ek gıda ve tamamlayıcı besin 1 yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Ek gıdaya başlarken nelere dikkat edilmeli?

Tamamlayıcı besinlere tek çeşitle başlamalısınız. Diğer bir besine geçiş süresi 3 gün olmalıdır. Ayrıca besinler ilk gün az sonra yavaş yavaş artırılmalıdır. Başka gıdaya geçtiğinizde daha öncekileri de yanında vermekte sakınca yoktur. Ama çok çeşitlendirmek sakıncalı olabilir. Unutmayın bebeğin mide kapasitesi yaklaşık 1 çay bardağı büyüklüktedir. Vereceğiniz besin miktarını anne sütünü de hesaba katarak belirlemelisiniz. Besinlere ilk başta püre şeklinde başlanmalıdır. Daha sonra kıyılmış rendelenmiş şekilde verilebilir. 10. aydan itibaren ise doğranmış yiyeceklere başlanabilir. 1 yaşından sonra ise aile ile beraber besinlerin parçalanmış şekillerini yiyebilirler. Bir yaşındaki bebeğin mide kapasitesi bir su bardağı kadardır. Yine ölçülere dikkat etmek gerekir.

Bebeklerin ana besin maddesi anne sütüdür. 9-12 ay arasında enerji ihtiyacının yarısı anne sütünden karşılanır. 2 yaşına kadar ise bu oran yüzde otuzlara kadar düşer. Bu nedenle bebeğin hangi ek gıdayı aldığı büyük önem kazanır. Ayrıca anne sütü enfeksiyonlara karşı korur. Ve yağ içeriği ve enerji kaynağıdır. Özellikle hastalık sırasında ek gıda istemezken bebek, emmeyi isteyecektir. Bu nedenle anne sütü, hastalıkları atlatmak için yine son derece öneme sahiptir. Ayrıca uzun süreli emme ile uzun boy pozitif arasında ilişki vardır.

Bu besinleri verirken dikkat!

-Fındık, çiğ havuç, yaş üzüm gibi kabuklu, zarlı veya çok sert besinler 3 yaşına kadar ezilerek verilmelidir.
-Bitkisel sütlerin besin değeri düşük olduğu için tercih etmeyiniz.
-1 yaşına kadar inek sütü, bal yumurta beyazını vermeyiniz. İnek sütünde yüksek protein olduğu için alerji ve demir eksikliği gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Her türlü çiğ süt ve çiğ sütten yapılan gıdalar verilmez.
-Sindirimi zor olan salam, sucuk, kızarmış ürünler, baharatlı gıdalar kesinlikle bebeklere verilmez.
-Şeker ve tuz ilavesi yapmadan gıdalar hazırlanmalıdır.
-Çay, kahve gibi aromatik içecekler bebeklik hatta çocukluk dönemde dahi verilmesi zararlıdır. Şekerli içecekler bebek dişlerinin çürümesine yol açar. Ayrıca obezite riskini artırdığı bilinmektedir.
-Salamura yapılmış yiyecekler tuz içerdiği için verilmez.

Tamamlayıcı besinlere geçişte bunlara dikkat!

Çocukluk döneminde yaşanılan yeme bozukluklarının büyük kısmı bu dönemdeki yanlış uygulamalardan kaynaklanmaktadır. Bu dönemde beslenme alışkanlıkları kazanılmaktadır. Çocuğun ne yiyeceğine sizin karar vermeniz gerekmektedir. Fakat ne kadar yiyeceğine sizin kontrolünüzde çocuğun karar vermesini sağlayın. Yemek zamanında bebeğe özel zaman ayrılması gerekir. Porsiyonların büyüklüğünü bebeğin mide kapasitesine göre ve çok çeşitli yapmak uygun değildir. Olumlu cümleler kurarak bebeği cesaretlendirmek gerekir. Kesinlikle olumsuz konuşmak ters etki yaratacaktır. Ayrıca bebeğin kendi eline alarak yeme isteğine destek verilmelidir. Belli bir süre sonra kaşık verilerek teşvik edilmelidir. Yemek yedirirken kaşığın çocuğun göreceği şekilde tutulması esastır. Beğenmeyeceği bir yiyeceği zorla yedirmeye çalışmak yine ters etki yapacaktır. Yemek için konuşarak ve oyun oynayarak teşvik etmek olumlu sonuçlar gösterecektir.

Aylara göre beslenme önerileri

6-8 ay

9-12 ay

12-24 ay

2 yaş üzeri

*Aylara göre beslenme önerileri Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü sayfasından alınmıştır.