WhatsApp, Signal, Telegram ve BİP – Hangi Uygulama Daha İyi?

WhatsApp, Signal, Telegram ve BİP

Hangi Uygulama Daha İyi?

Hangi uygulamayı indirmeliyiz?

Cep telefonlarındaki teknolojik gelişmelerin hızla artması, sosyal yaşam ve iletişim alanında da birçok alışkanlıklarımızı değiştirdi. Artık sadece yakın çevremizle değil, istediğimiz zaman dünyanın herhangi bir yerinden biriyle kolayca iletişime geçebiliyoruz. Bu kadar hızlı bir iletişim ağında güvenli paylaşımlar yapmak biz kullanıcılar için çok önemli. Ülkemizde başlıca kullanılan WhatsApp, Signal, Telegram ve BİP uygulamaları verilerin güvenliği konusunda kullanıcılara neler sunuyor?

Öncelikle kulağımıza küpe olacak şu konuyu bir hatırlayalım, WikiLeaks , Vault 7 adı verilen belgelerde CIA’nın küresel bilgisayar korsanlığı programı hakkında çok şeyi açığa çıkardı. Bulgulardan biri, WhatsApp, Signal ve Telegram gibi gizlilik özellikleriyle popüler olan şifreli uygulamaların CIA tarafından kolayca atlanabileceğini söylüyor. Bu belgelere göre uygulamaların göründükleri kadar güvenli olmayabileceği ortaya çıkıyor. Peki Uygulamalara sızmak bu kadar kolay mı?

Uygulama sağlayıcılar bu sızmaların çok zor ve maliyetli olacağından imkansız olduğunu savunuyorlar, ama resmi açıklamalardan da kaçınıyorlar. Paylaşılan veriler ya uygulamanın doğrudan yada cihazınızdaki başka bir uygulamadan dolaylı olarak hacklenerek elde edilebilir. Uygulamalar bir çok güvenlik hizmeti sunmaktadırlar. Zaman zaman güvenlik açıklarını bulanlara ödüllü yarışmalar düzenliyorlar.

Ticari faaliyet gösteren birçok şirket, kullanıcıların özelliklerini ve davranışlarını pazarlama aracı kullanmak için merak etmektedirler. Bundan dolayıdır ki kullanıcılar, bilgilerinin güvenliği konusunda tedirgin olmaktadırlar. Kullanılan veriler, sizlerin davranışlarınıza göre reklamlar, ürün ve hizmet tanıtımları olarak karşınıza çıkıyor.

Uygulamaları destekleyen platformlar

WhatsApp : İOS, Android, Windows ve Web
Telegram : İOS, Android, Windows ve Web
Signal :İOS, Android ve Web
BİP : İOS, Android ve Web

WhatsApp, Signal, Telegram ve BİP – Hangi Uygulama Daha İyi?

WhatsApp

Eski Yahoo! çalışanları olan Biran Acton ve Jan Koum tarafından 2009 yılında ABD’de, Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulan WhatsApp, daha sonra Facebook tarafından 19 Şubat 2014’te 19 Milyar dolar karşılığında satın alınmıştır. Şuan en popüler anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Ancak son kullanıcı sözleşmesi güncellemesi ile Whatsapp kullanıcıları diğer uygulamaları tercih etmesine sebep olmuştur.

Uygulama özel sohbetler için uçtan uca şifreleme sunmaktadır, arada herhangi bir sunucu veya bulut sistemi yoktur. Bu özelliği tercih sebebidir. Ancak kapalı kaynak kodlu olmasından dolayı verilerin işlenmesi soru işaretidir. Facebook gibi bir sosyal medya devi sahibi olmasından dolayı pazarlama şirketlerin odak noktasındadır.

WhatsApp’ın avantajları;

⦁ Mesajların uçtan uca şifreli olması
⦁ Rehberdeki tüm kişileri içe aktarabilme
⦁ İki aşamalı doğrulama
⦁ Kullanıcı dostu arayüze sahip olması
⦁ İş fırsatı, ürün tanıtımı, satış yapma
⦁ Reklam olmaması
⦁ 8 kişiye kadar görüntülü ve sesli görüşme

WhatsApp’ın dezavantajları;

⦁ Veri gizliliğinde inandırıcı olamaması
⦁ Facebook verilerinizin kötüye kullanım tehdidi
⦁ Açık kaynak kodlu olmaması
⦁ En fazla 256 kişi ile grubu sohbeti oluşturabilme
⦁ 100 Mb’a kadar belge, dosya vs. paylaşımı
⦁ Cihazda çok yer kaplama

WhatsApp indir

Telegram

Şuan merkezi Dubaide olan Telegramın kurucuları Pavel Durov ve Nikolay Durov kardeşlerdir. Daha önce Rus merkezli Vkontakte sosyal ağ hizmetini kullanıcılara sunan kardeşlerden Pavel, Telegram’ı maddi ve ideolojik olarak desteklerken, Nikolay teknolojik olarak destek vermektedir.

Telegram, WhatsApp ‘ın kullanıcı sözleşmesini güncellemesinden sonra en çok kullanılan anlık mesajlaşma uygulamalarından biri olmuştur. Telegram uygulamasının öne çıkan özellikleri büyük dosyaların transferi, sohbet gruplarına yüzbinlerce kişi ekleyebilme, sadece gizli sohbetlerde olmak üzere silinebilen zaman ayarlı mesajlar kullanabilme ve BOT kullanıcı oluşturabilme olarak karşımıza çıkmaktadır.

Telegram’ın avantajları;

⦁ 200.000 kişiye kadar grup sohbeti oluşturma
⦁ 2 GB’ye kadar belge, dosya vs. paylaşımı
⦁ Açık kaynak kodlu olması
⦁ Numaranızı gizleyebilme
⦁ Bot kullanıcı oluşturabilme
⦁ Kendinize özel Kanal oluşturabilme
⦁ İş fırsatı, ürün tanıtımı, satış yapma
⦁ İki aşamalı doğrulama
⦁ Silinebilen zaman ayarlı mesajlar – Gizli sohbetlerde
⦁ Ekran görüntüsü alma uyarısı

Telegram’ın dezavantajları;

⦁ Verilerin bulut ortamında tutulması
⦁ Mesajların uçtan uca şifreli olmaması
⦁ Reklam içermesi
⦁ Bazı ülkelerde yasak olamsı
⦁ Aynı anda birden fazla dosya indirme olanağı olmaması
⦁ Birden fazla görüntülü ve sesli grup görüşme olanağı olmaması

Telegram indir

Singal

Kullanıcılara maksimum güvenlik sunan uygulama, kullanıcı bilgilerini kesinlikle saklamamaya dayalı politikayla 2014 yılında temelleri atıldı. 2018 de ise Twitter’den gelen Moxie Marlinspike ve WhatsApp eski kurucu ortağı Brian Acton, Signal Foundation’ın kurulduğunu açıkladı. Brian Acton Yönetim kurulu başkanı ve Moxie Marlinspikee CEO olarak görevlerine devam etmektedirler.

Signal’in öne çıkan en büyük özelliği kar amacı olmayan bir vakıf şirketi olması, odak noktalarının ise veri gizliliği ve güvenliği olmasıdır. Bundan dolayı ABD askeri birimlerden bazıları ve Avrupa Birliği çalışanlarına Signal kullanmayı önermişlerdir. Elon Musk’ın bit tweeti ile dünya çapında dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır.

Signal’ın avantajları;

⦁ Kullanıcı dostu arayüz
⦁ Mesajların uçtan uca şifreli olması
⦁ Verileri kaydetmeme
⦁ Açık kaynak kodlu olması
⦁ İki aşamalı doğrulama
⦁ Silinebilen zaman ayarlı mesajlar
⦁ Reklam olmaması
⦁ 8 kişiye kadar görüntülü ve sesli görüşme
⦁ 1000 kişiye kadar grup sohbeti oluşturabilme

Signal’ın dezavantajları;

⦁ Kaydolmak için bir telefon numarası gerekmesi
⦁ 100 Mb’a kadar belge, dosya vs. paylaşımı
⦁ Çok popüler olmaması
⦁ İOS cihazlar için bazı sorunlar içermesi

Signal indir

BİP

2013’te Turkcell tarafından geliştirilen BİP uygulaması, herkesin ücretsiz şekilde kullanabileceği anlık mesajlaşma uygulamasıdır. WhatsApp’ın kullanıcı sözleşmesi güncellemesi ile üklemizde ve dünyada bir anda ilgiyi üzerine çekmeyi başarmıştır. Şuan 192 ülkede 53 milyon kullanıcıya ulaşmış bulunmaktadır.

Diğer uygulamardan farklı olarak, uygulama içinde tek kişilik oyun uynama, gazete okuma, yarışmalar, canlı kur bilgileri ve çeviri özelliği vardır.

WhatsApp’da olan ama henüz ülkemizde kullanılmayan para gönderme ve alma özelliği, sadece BİP kullanıcıların karşılıklı kullanabileceği hizmet olarak kullanıma sunulmuştur.

En önemli özellik olarak Acil Durum Butonu öne çıkmaktadır, herhangi bir doğal afet, deprem veya yangın gibi acil durumlarda daha önceden belirlediğiniz 10 kişiye tek bir tuş ile konumuzunu, güvenlik durumunuzu bildirebilirsiniz. Bu özellik için internet gerekmiyor, sadece Bluetooth bağlantısı ile çevrenizdekilere ulaşabilirsiniz.

BİP, WhatsApp kullanıcı sözleşmesi güncelleme duyurusudan sonra Türkiye’de çoğu kamu kurumlarında kullanılmaya başlandı. Bu da kamu kullanıcı verilerin güvenliği açısından alınan bir karar.

BİP’ın avantajları;

⦁ Silinebilen zaman ayarlı mesajlar
⦁ BİP Çeviri özelliği
⦁ Para gönderme-alma
⦁ Türkçe çıkartmalar
⦁ Acil durum bildirme butonu
⦁ Verilerin ülkemizde kalması
⦁ Kendinize özel Kanal oluşturma

BİP’ın dezavantajları;

⦁ 5 Mb’a kadar belge, dosya vs. paylaşımı
⦁ Kapalı kaynak kodlu olması
⦁ Şuan çok popüler olmaması

Bip indir

Sonuç olarak hangi uygulamayı kullanmalıyız?

Son değerlendirme olarak arayüz kullanımı, kullanıcı sayısı, kullanım özellikleri olarak WhatsApp, Telegram, Sİgnal ve BİP kullanıcıları tatmin ediyor.

Veri gizliliği ve güvenliği alanında ise Signal açık ara önde, BİP’in avantajı ise verilerin Türkiye’de kalmasıdır.

Kullanım amacı ve çevrenizin kullandığı uygulamalara göre tercihinizi yapacağınız için uygulama ayarlarının güncel durumlarını incelemeli ve takip etmenizi tavsiye ederiz. Herşeyden önemlisi, bu uygulamalar ne kadar güvenli olursa olsun, sizi üzebilecek çok özel paylaşımlar yapmamanızı öneririz.