Teknoloji

Django ve Laravel Arasındaki Farklar? Hangisiyle başlamalıyız

Django, Python programlama dilinde yazılmış web geliştirme için, açık kaynak koda sahip bir çerçeve/frameworktur . Patern mimarisi olarak, Django’daki Model Görünüm Şablonu (MVT, Model View Template) ‘dur. Django framework, karmaşık web uygulamaları geliştirmek için kullanılır. Fakat Laravel, PHP programlama dilinde yazılmış, web geliştirme için açık kaynaklı bir frameworktur . Patern mimarisi olarak, Laravel MVC dediğimiz yapıya sahiptir (Model View Controller). Laravel, Ruby on Rails’e benzer zengin bir işlevsellik seti bulundurur. Laravel, İçerik Yönetim Sistemi ( CMS ) uygulamaları geliştirmek için de kullanılabilir .

Django

İlk önce Django Software Foundation, Django frameworkü geliştirdi. Sonrasında Django ilk olarak 2005 yılında piyasaya sürüldü. Django, 3 maddeli bir BSD (Berkeley Yazılım Dağıtımı) lisansı ile lisanslandı. Django, Mozilla, Instagram, Bitbucket, Pinterest gibi bazı tanınmış web sitelerinde kullanılıyor; tüm bakım ve sürümler Django Software Foundation tarafından yönetiliyor. Bununla birlikte Django hafiftir. Ayrıca geliştirme ve test amaçları için bağımsız bir özelliğe sahiptir. Django’nun birincil amacı, daha kısa sürede karmaşık web uygulamalarının geliştirilmesini kolaylaştırmaktır.

Laravel

Laravel, Taylor Otwell tarafından oluşturulmuş ve geliştirilmiştir. MIT Lisansa sahiptir. İlk olarak 2011 yılında piyasaya sürüldü. Laravel’de web geliştirmek için temel veya ileri düzey PHP bilgisine ihtiyacı vardır. Laravel, İçerik Yönetim Sistemi (CMS) uygulamaları geliştirmek için de kullanılabilir. Laravel, daha fazla kullanıcı trafiği açısından gelişmiş özelliklere sahiptir. Geliştirme süresini kısaltır. Ayrıca geliştiricinin işini kolaylaştırmak için dahili özellikler sunar. Laravel, bir web uygulamasını daha kolay bir şekilde sıfırdan geliştirmek için en iyi özelliklere sahiptir.

Django ve Laravel Arasında Bire Bir Karşılaştırma

Aşağıda Django ve Laravel arasındaki en iyi 8 karşılaştırmayı bulabilirsiniz. Orjinaline dokunmamak için olduğu gibi bıraktım. Görselin devamında maddeler halinde ve tablo olarak farkları bulabilirsiniz.

 

Django ve Laravel arasındaki farklar
Django ve Laravel arasındaki farklar

Django ve Laravel Arasındaki Temel Farklılıklar

Aşağıda Django ve Laravel performansı arasındaki temel farkları madde madde listeledik:

  1. Django, hızlı geliştirme ve temiz tasarım çözümü sağlayan Python tabanlı üst düzey bir web frameworktür. Bununla birlikte Laravel zarif yazım dili (syntax) ve yönlendirme (routing), oturum (sessions), kimlik doğrulama ve önbelleğe alma gibi farklı özelliklere sahip bir web uygulama çerçevesidir.
  2. Django hızlı geliştirme, daha büyük topluluk, harika paketler, öğrenmesi kolay, harika kitaplıklar sağlarken, Laravel hızlı geliştirme modu, bağımlılık ekleme (dependency injection), uygulama mimarisi, iyi topluluk paketleri, MVC modeli, büyüyen topluluk vb. gibi ayrıcalıklar sağlar
  3. Django, desteklenmeyen veya daha az performans şablonu oluşturma, URL dağıtıcıları, güçsüz nesne ilişkisel eşleştirme, dahili alt bileşenlerin birleştirilmesi gibi birkaç özellikte birkaç eksiye sahipken, Laravel büyük statik function çağırma ve yavaş performans gibi birkaç eksiye sahiptir.
  4. Django’nun çeşitli ara yazılım/middleware desteği vardır, oysa Laravel’in yalnızca HTTP ara yazılımları/middleware vardır. Django, daha hızlı olan Python programlama dilini kullandığından biraz daha hızlıdır, Laravel ise biraz daha yavaş olan PHP’yi kullanır.
  5. Django, dekoratörler, SEO araçları , üçüncü taraf kitaplıkları vb. Gibi birçok yerleşik araca sahipken, Laravel daha basit özelliklere sahiptir ve method injection içerir.
  6. Django bileşenleri hafiftir ve web sayfası formları ile veritabanı değerleri arasında çeviri yapmak için kullanılan serileştirme ve doğrulama sistemlerine sahiptir; Laravel ise, composer.json dosyası adı verilen bir dosya kullanarak tüm bağımlılıkları ve kitaplıkları yükleyen bir composer aracına sahiptir.
  7. Django, bir veritabanındaki verileri verimli bir şekilde saklamak için uygulama ve veritabanı arasında bir arabirim sağlayan Object-Relational Mapping’i (ORM) desteklerken, Laravel, etkin bir kayıt uygulamasıyla sorgu oluşturucu ve Nesne İlişkisel Eşleştirme (ORM) desteğine sahiptir. ORM nedir konusu başka bir makale konusu. Bu yüzden çok fazla detaya girmeyeceğim.
  8. Django, dahili sisteminde bulunan yerleşik dil sistemi ile farklı çok dilli web siteleriyle uyumlu çoklu ligula desteğini sağlar. Ayrıca Laravel kaynakları organize etmek ve yönetmek için kullanılan farklı namespace ve arayüzler/interface içerir.
  9. Django, idari görevler veya etkinlikler için arayüz kullanıma hazır olan Yönetim Grafik Kullanıcı Arayüzünü /Graphic User Interface desteklerken, Laravel kimlik doğrulama ve şablon motoru mekanizması, bazı dinamik içerikler dahil olmak üzere hiyerarşi şemaları düzenlerini tasarlamayı destekler.
  10. Django, Ajax , Önbelleğe Alma, RSS beslemeleri ve diğer çeşitli çerçeveler gibi farklı çerçeveleri desteklerken, Laravel, yönetim etkinliklerinin yapılandırmasının, laravel projelerinin bulunduğu farklı makinelerde tutarlı bir şekilde gerçekleştiği yapılandırma yönetimi, routing ve test edilebilirliğe sahiptir.
  11. Django, uçtan uca geliştirme ve test faaliyetleri sağlayan, daha kolay ve daha hızlı dağıtım sağlayan hafif bir web sunucusuna sahip bir geliştirme ortamı sağlar. Buna karşılık, Laravel , cron işlerini çalıştırmak için kullanılan Kuyrukları ve olay ve komut veriyolunu içerir . Olay komut veriyolu/ event & command bus farklı komutların yürütülmesini destekler ve farklı olayları daha kolay bir şekilde yerine getirir.

Django ve Laravel Arasındaki Karşılaştırma Tablosu

Aşağıda Django ve Laravel performansı arasındaki karşılaştırma tablosu verilmiştir.

 

KARŞILAŞTIRMA YAPISI

Django Laravel
Tanım Python ile yazılmış bir Full Stack web uygulama çerçevesidir PHP ile yazılmış bir Full Stack web uygulama çerçevesidir
Bakım Django Software Foundation tarafından devam ediyor. Geliştiricinin kendisi ve topluluğu tarafından MIT lisansı altında sürdürülmektedir.
Mimari Model Görünüm Şablonu (MVT) modelidir Model View Controller (MVC) modelidir
Platform Çapraz platformu destekler Çapraz platformu destekler
Genellik Harika bir topluluk kullanıcı grubu ile hızlı bir geliştirme özelliğine sahiptir. Temiz bir mimariye ve büyüyen bir topluluk tabanına sahiptir
Ölçeklenebilirlik Yüksek ölçeklenebilirliği destekler Laravel ayrıca yüksek ölçeklenebilirliği destekler, ancak tek fark, çerçeveyi yazmak için kullanılan dildir.
Standardizasyon Büyük geliştirici topluluğu Geliştirici topluluğu
Uyumluluk Python ile uyumlu birkaç başka çerçeve/framework mevcuttur PHP için dikkate alınması gereken tek çerçeve/framework

Sonuç

Django Python ile yazılmışken, Laravel PHP ile yazılmış bir çerçeve. Django ile Laravel çerçeveleri arasındaki tek fark, destekledikleri dil ve farklı gereksinimleri karşılamak için birkaç farklı özellik ve kitaplığın var olmasıdır. Django ile Laravel performansı arasındaki farkın yanı sıra birçok artı ve eksiler de var. Ölçeklenebilirlik, daha kolay geliştirme, bakım ve test etme açısından üstünlüğünün yanı sıra Django, Python’un uygulama hızından da güç almakta.

Çerçeve seçimi, müşteri gereksinimlerini karşılamak için dil ve çerçevenin özelliklerine göre kararlaştırılabilir. Uygulama için çözüm tasarlanırken buna dikkat edilmelidir. Kullanıcı topluluğu popülaritesi açısından, Django tercih edilirken bunun yanında hızla büyüyen komünitesi ile ve geliştirme kolaylığı ile Laravel de tercih edilebilir.

Eğer her iki framework arasında kalmışsanız, en iyi bildiğiniz dil hangisi ise oradan başlamak size kılavuz olacaktır. Buradaki makalenin amacı herhangi bir çerçeveye sizi yönlendirmekten ziyade aralarındaki farkları açığa çıkarmak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

7 + 3 =

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu