Teknoloji

Sanal Dünya’ya Adım Adım. Metaverse Nedir?

Metaverse Hakkında

Son zamanlarda adını sıkça duyuyoruz. Metaverse! Teknoloji devi Facebook adını Meta’ya çevirdi. Ve dikkatleri bir kere daha üzerine çekti. Yatırımcılar gözlerini Metaverse projelerine çevirdi ve hali hazırda geleceğe yönelik yatırımların ilk adımlarını atmaya başladı. Tamam ama nedir bu Metaverse?

Metaverse

Mark Zuckerberg’in ifadesiyle cevap şöyle: Metaverse ile bir yere hareket etmeden ofise, arkadaşlarınızla bir konsere ya da ailenizle evinize hologram olarak ışınlanabileceksiniz. Metaverse, hayatınızı online olarak yaşayabileceğiniz sınırsız bir ortam sunuyor. Teknolojik olarak ise, “Metaverse’i; sosyal medya, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, oyun, alışveriş, kripto para birimi ve gerçekliğin dijital kesişimi” olarak tanımlayabiliriz.

Metaverse neler vaadediyor?

Metaverse’in gelecekte neler sunacağını kestirmek şimdiden güç. Aynı 90’lı yıllarda internetle neler yapılabileceğini o yıllarda saymanın güç olması gibi. Fakat teknoloji şirketleri potansiyeli bildikleri için oldukça  heyecanlı. Teknoloji firmaları öncelikle aşağıdaki konularla ilgili dijital platformalar konusunda beklenti içindeler:

  • Eski web servisleri ya da gerçek dünya aktiviteleri ile örtüşen özellik kümeleri oluşturulması,
  • Gerçek zamanlı 3-Boyutlu bilgisayar grafikleri ve kişiselleştirilmiş avantajlar geliştirilmesi,
  • Hedef odaklı kişisel sosyal iletişimler sağlanması,
  • Bireylerin kendi sanal ortamlarını oluşturabilmeleri,
  • Ekonomik sistemle bağlantı kurarak sanal alışveriş ortamları geliştirilmesi,
  • Sanal ve artırılmış gerçeklik başlıkları için tasarımlar hazılayabiliriz.

Bir Kaç Proje Örneği

Sandbox

2012 yılında piyasaya giren Ethereum üzerinde geliştirilen sanal bir platformdur. Bir oyun platformu olarak, oyunculara ve yatırımcılara hem oyun oynama hem de ticaret yapma olanağı sağlıyor. Platform, herkese dijital varlıklar yaratma, paylaşma ve ticaret yapma olanağı sunan bir ekosistem olarak ön plana çıkıyor.

Enjin Coin (ENJ)

Enjin Coin, NFT’lerin ve ticaretin desteklemesine olanak sağlamak için geliştirilen bir platformdur. 2009 yılında oluşturulan Ethereum tabanlı platform bir oyun projesi gibi bilinse de aslında öyle değil. Çoğu projeden farklı olarak blok zincir tabanlı bir çevrimiçi destek topluluğu oluşturuyor.

Decentraland (MANA)

2016 Yılında Arjantin’de piyasaya çıktı. Merkeziyetsiz geliştirilen MANA, takas edilemeyen tokenler ve akıllı sözleşmelerin kullanımıyla çalışan bir oyun platformudur. Decentraland, gerçek dünyayı, sanal teknolojik olarak oluşturulmuş başka bir dünyayla birleştiren Sanal Gerçeklik (VR) teknolojisini kullanıyor. Kullanıcı deneyimi açısından platform Minecraft’a oldukça benziyor.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Ertan hocam eline sağlık , yeni dünya düzeninde yerimizi nasıl alalim. Bu dünya sizin dünyanız biz sade vatandaş ne yapalim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

− 4 = 2

Başa dön tuşu