Sağlık

Kolik Bebekler – Sürekli Ağlayan Bebekler

Kolik bebek ağlaması

Bebek sağlığı ile ilgili olarak önceki yazılarımızı buradan okuyabilirsiniz. Bebek sağlığı ileriki yaşam için kritik öneme sahip olduğundan, elimizden geldiğince uzman görüşlerini sizler için araştırıyoruz. Bu yazımızda ise kolik bebek konusunu araştırdık. Kolik bebek nedir? Hangi davranışları sergilerler?

Bebeklerde ağlama davranışının sebeplerini bir önceki yazımızda yayınlamıştık. Bu yazımızı buradan okuyabilirsiniz. Genel ağlama sebeplerinin dışında birde kolik bebek dediğimiz, sebebi bilinmeyen ağlama vardır.

Kolik ağlamanın belirli bir şekli veya zamanı yoktur. Bebek sanki karnı ağrıyormuş gibi dizlerini karnına doğru çeker. Acıkmış ve emmek istiyormuş gibi görünür. Ama bebek emse bile rahatlamaz ağlaması devam eder. Bu davranış genelde 10 bebekten neredeyse 3’ünde görülür. 3. aydan 6. aya kadar devam eder.

Kolik Bebek Kolik Ağrı

Erken bebeklik dönemindeki en bilinen ve karşılaşılan önemli bir rahatsızlıktır. Gelişim veya büyüme problemi değildir. Normal sağlık bir bebekte de görürüz. Özellikle üç aylık dönemde, haftada üç gün, günde üç sefer ve üç saat kadar süren sebepsiz ağlama davranışı olarak görürüz. Aşırı huzursuzluk ve ağlama görülür. Erken bebeklikte neredeyse bebeklerin yüzde kırkına kadar görülebilir. Ağlama nöbetleri akşam saatlerinde daha fazla ortaya çıkar. Bebeklerin %47’sinde kolik rahatsızlık üç ay içerisinde kaybolur. Ayrıca %41’inde 6.aya kadar, geriye kalanlarda ise 12. aya kadar devam eder.

Belirtileri Nelerdir?

  • Bacakları karnına doğru çekme
  • Huzursuzluk
  • Kızarmış yüz
  • Şiddetli ağlama durumu
  • Çok ince tiz sesler
  • Yumruk sıkma
  • Yüzü buruşturma
  • Kırmızı yüz

Kolik Ağrı Nasıl Azalır?

Anne sütü ile beslenen bebekler için, başka bir gıdaya veya ilaca gerek yoktur. Çünkü anne sütü en iyi ve en koruyucu besindir. Emme sonucu oluşan gaz sorununu biraz daha azalması için bebeğin memeyi iyi kavraması gerekir. Çünkü emerken hava yutması gaz sorunu çıkaracaktır. Özellikle ilk aylarda, bebek henüz hareketlenmeye başlamamışken her emmeden sonra bebeğin gazını çıkarılmalıdır. Emziren anneler sütün sağlığına da dikkat etmelidir. Kesinlikle sigara, alkol, gazlı içeceklerden uzak durmalıdır. Ayrıca gaz yapıcı olarak bilinen kuru fasulye, nohut, brokoli, lahana, baharatlı vs. yiyeceklere ara vermek gerekir.

Klinik araştırmalara göre bebeklere elektrik süpürgesi, saç kurutma makinası gibi seslerin dinletilmesi sonucu rahatladıkları görülmüştür. Çünkü bebek bu sesleri anne karnında sıvı içerisindeyken duyduğu seslere benzettiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca masaj yapmak bebeğin rahatlamasını sağlar. Bebek ağladığında hemen yanıt vermek, göz teması kurmak, sakin bir ses tonu ile konuşmak, gerekli zamanlarda kucağa almak olumlu sonuç verir.

Kolik ağlamalardan ve ağrılardan bebeği korumak için bitki çayları, ilaç, bitkisel karışımları yalnızca doktorun bilgisi dahilinde kullanmalısınız. Yine her zamanki gibi doktorunuzla bilgi alışverişinden vazgeçmeyin. Sağlıklı günler dileriz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

− 3 = 3

Başa dön tuşu