Gezi RehberiYaşam

Kapadokya Gezi Rehberi

Rotamız Kapadokya

Yalnızca Türkiye’nin değil Dünya’nın da önemli turizm bölgelerinden biri: Kapadokya. İç Anadolu’nun eşsiz güzellikte, tarih öncesi dönemlere ışık tutan ender doğa müzesi. Bölgenin neredeyse tamamı bir açık hava müzesi sayılır. Eğer gece ışıkları veya gündüz o ışıklı tabelalar olmasa belki de kendinizi bin yıl geçmişte hissedersiniz. Dünya gözüyle gördüm diye sevineceğimiz, toprak kokusunu sonuna kadar hissedeceğiniz doğanın size armağanı. Bir defa gittiğinizde, yine gitmek için kesinlikle plan yapmak isteyeceksiniz. Bu yazımızda sizlere Kapadokya bölgesi için bir rehber hazırladık. Ama biletlerinizi almayı unutmayın.

Kapadokya turizm bölgesi İç Anadolu Bölgesinde yer alan merkezi Kayseri Erciyes olmak üzere Nevşehir bölgesini kapsayan geniş bir alandır. Ancak bölgede Ürgüp, Göreme, Avanos ve Erciyes daha bilindik yerlerdir. Erciyes Dağı’nın lavlarıyla oluşan “Peri Bacaları” ise asıl turist çeken bölgedir: Ürgüp. Rüzgar erozyonu ile yumuşak kayaçların aşınması görsel şöleni ortaya çıkarmış. Haliyle bu yumuşak kayaçlar da oyularak yerleşim yerleri evler yapılmış. Kuraklık olduğu için yerleşim yerleri iç içe. Ve kalabalık değil. Aslında mekan olarak birbirine çok yakın ilçelerden oluşmaktadır. Yani öyle gezmeniz gereken çok uzak mesafeler yok. Zaten İç Anadolu Bölgesi düzlük bir alan olduğu için yollar güzel. Ve ulaşım sıkıntısı bulunmuyor. Evet genel bilgileri verdiğimize göre şimdi gezi için planlamalarımızı yapabiliriz.

Rotamız Kapadokya

Eğer zamanımızı ayarladıysak ilk yapmamız gereken bize kaç gün lazım bunu belirlemek. Hızlıca görüp döneyim diyorsanız size 2 gün bile yetecektir. Ama güzel bir tatil ve gezi planı yapmak istiyorsanız 4 gün ayırmanızı öneririm. Çünkü yapılacak etkinlikler ve çevrede gezilecek yerler ile 4 gün size yetecektir. Unutmadan yazalım, bölge yazları sıcak ve kuraktır. Bu nedenle sıcak sizi fazla bunaltabilir. Gündüzleri o derece sıcak olmasına rağmen gece 23’te açık havada oturup bir şeyler içerken üşüdüğünüzü hissedip şal istemek zorunda kalacaksınız. En ideal gitme zamanı bana sorarsanız mayıs sonunda.

Daha sonra yapılacak iş arabanızla gitmeyecekseniz uçak bileti almak. Nevşehir havaalanına çok sık sefer bulunmuyor. Ama Kayseri Erkilet Havaalanına neredeyse günde 10dan fazla sefer var. Ve bilet fiyatlarını da 1 ay öncesinden alırsanız 100 lira gibi fiyatlara bulabilirsiniz. Yani neredeyse kendi aracınızdan daha ucuza bulabilirsiniz. (Bu yazıyı hazırlarken pandemi sürecinde olduğumuz için belki de bu kadar fazla sefer olmayabilir) Kayseri’de havaalanı yolu üzerinde bir çok araba kiralama şirketi var. Google’dan bulup rezervasyon yaptırmak mantıklı olacaktır. İsterseniz taksiler sizi Ürgüp’e kadar götürebilir. Yapmanız gereken sıkı bir pazarlık var ama. Unutmayın onlar Kayserili. Yani pazarlık konusunda uzmanlar. 150-200 lira gibi bir fiyata sizleri Avanos yada Ürgüp’e bırakacaklardır. Kişi sayınız fazlaysa bu rakam gerçekten çok değil. ortalama 80 km bir mesafe. 45 dakikada Kapadokya bölgesine ulaşırsınız. Benim tavsiyem bir tur ile gitmeyecekseniz araba kiralamak size çok fazla zaman kazandıracaktır. Çünkü fazladan gitmeniz gereken bir Erciyes ve Ihlara Vadisi var.

Kapadokya’da Nerede Kalınır

Bütçenize göre değişmekle beraber çok fazla seçeneğiniz var. Çünkü bölge Kayseri’ye çok yakın. Bu nedenle otantik mekanlar dışında modern otellerde de kalabilirsiniz. Bölgede mağara otel, otantik otel, kaplıca otel gibi bir çok seçenek var. Bu otantik otellerde 2 kişi için 500-600Tl günlük civarı fiyatlar ortalamada. Ama konaklama için bütçenizi küçük tutmak istiyorsanız normal 3 yıldızlı otellerde işinizi rahatlıkla görecektir. Yazın sıcakta gitmeyecekseniz kaplıca otel deneyimi yaşamak fena olmaz. Aklınızda olsun. Kalmak için yine Kayseri’deki oteller de var. Hem daha fazla seçenek var hem de büyük şehir olduğu için her ihtiyacınızı kolaylıkla bulursunuz.

Kapadokya Gezisine Başlıyoruz

Avanos

Hayal Vadisi veya Derent Vadisi bir çok filmde dizide gördüğümüz mekanlardan biri. Hayvanlara benzetilen peri bacaları ile ünlenmiş bir bölge. Son zamanlarda ziyaretçi sayısı fazla olunca peri bacaları koruma amaçlı çit ile çevrildi. Ayrıca deve üzerinde ufak bir gezi ve fotoğraf çekme fırsatınız da olacaktır.

Zelve Açık Hava Müzesi Aslında anlatmak hiç de kolay değil. Çünkü tamamen kaya içinde oluşmuş bir mahalleden bahsediyoruz. Her noktası bir yaşam bölgesi. Üstelik kiliseler camiler iç içe geçmiş. İnsanların birbirine olan höşgörüsünü buradan bile anlayabiliyoruz.

Yeraltı Seramik Müzesi Dünyanın tek yeraltı seramik müzesi burada. Eşsiz seramikleri burada görebiliriz. Ayrıca seramik yapımını da görebiliriz.

Tahta Köprü Bu köprüden geçmezseniz Kapadokya’yı gezdiniz saymıyoruz. Mutlaka köprü üzerinde bir fotoğrafınız olmalı.

Saç Müzesi Çömlek müzesinin bir bölümünü kapsıyor. Guinnes rekorlar kitabında da yer alıyor. İlginç bir hikayesi de var aslında: Galip Bey buranın sahibi. Fransız bir kadın ile sevgili oluyor. Kadın ülkesine dönerken saçından bir tutam keserek duvara asıyor. Dükkânı ziyarete gelen kişiler de bu saçı görünce saçlarından bir tutam kesip asmaya başlıyorlar. Ve yaklaşık 16 bin saç teli olan bir yer haline geliyor. Gün geçtikçe ziyaretçiler saçlarından keserek buraya bırakmaya devam ediyorlar. Üstelik yılda iki kez çekiliş yapılıyor. Katılmak isteyen kişiler de bir kâğıda kişisel bilgilerini yazarak saçlarıyla birlikte asıyorlar. Yapılan çekilişte eğer kazanırsanız sizi tekrar Kapadokya’ya davet ederek bir haftalık tatil masraflarınızı karşılıyorlar.

Çavuşin

Rahipler Vadisi (Paşabağı)

Burada Bizans döneminde tecrit edilmiş bir hayatı tercih eden kişiler yaşarmış.Bir peri bacasının içinde Aziz Simeon adına yapılmış bir şapel var. Ve birçok kaya yapısı bulunuyor. Anlatılanlara göre 5.yy’da Halep yakınlarında yaşayan Aziz Simeon, mucizeler yaptığı düşünülünce halkın aşırı ilgisinden kaçarak bir sütun üzerinde yaşamaya başlıyor. Sadece kendisine getirilen yiyecek ve içeceği almak için aşağıya iniyormuş. Yani bu vadi yine bir açık hava müzesi gezisi için eşsiz bir bölge.

Güllüdere Vadisi Kayalara oyulmuş kilise ve şaraphanelerle dolu olan bir bölge.

Kızılçukur Vadisi 

Evet bölgenin en güzel mekanlarından biri. Hatta en güzeli bile denebilir. Günbatımını burada izlemek çok keyifli. Eşsiz bir manzarası var. ATV ve safari turları da bu bölgede yapılıyor.

Vaftizci Yahya Kilisesi Epey harap görünsede duvar resimlerini görmek mümkün.

Çavuşin Kilisesi Hristiyanlığın en erken kiliselerinden biri bu bölgede bulunuyor. Yoları biraz sizi zorlayacaktır. Yaşlı veya çocuklu gidiyorsanız buna dikkat edin.

Göreme

Göreme Açık Hava Müzesi Aslında bu bölge bir manastır külliyesi gibi. İçerisinde kiliseler, mezarlıklar, şapel, yemekhaneler, şarap mahzeni ve manastır gibi bir çok yapı var. Ziyarete izin verilen yerler: Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Şapeli, Elmalı Kilise, Azize Katerina Şapeli, Azize Barbara Şapeli, Yılanlı Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise. Ziyarete kapalı olan ise yaklaşık 20 kilise daha var.

Buraya 8-17 saatleri arasında girebilirsiniz. Ve müzekart almayı unutmayın. Girişte hem beklemenize hem de ücret ödemenize gerek kalmasın. Ufak bir tavsiye.

Aşk Vadisi Yine eşsiz bir manzara keyfi sunan vadi. Ayrıca Meşhur Aşıklar Tepeside burada yer alıyor.

Uçhisar

Uçhisar Kalesi Etrafına göre yüksek bir bölgede kurulu bu kaleye çıkarak manzaranın keyfini çıkarın. Ama unutmadan müzekart burada geçmiyor.

Güvercinlik Vadisi Adını bölgede kayalara oyularak yapılan güvercin yuvalarından alıyor. Bölgede trekking ve bisiklet turlarını kaçırmayın.

Ürgüp

Temenni Tepesi Ürgüp’ün yüksekçe bir noktasında bulunan tepeden bölgeyi seyredebilirsiniz. Neredeyse çık havalarda Erciyes Dağı bile görünüyor.

Asmalı Konak Bence bölgede çok daha güzel konaklar varken burayı sadece isim yaptığı için gezmek mantıklı gelmiyor. Zaten gezmek isteseniz de çoğu odası kapalı. Ayrıca giriş ücreti ise çok az olmasına rağmen gereksiz diye düşünüyorum.

Üç Güzeller Bir arkadaşınız Kapadokya’ya gittim diyorsa muhtemelen bu Üç Güzeller önünde resmi vardır.

Ortahisar Kalesi Tüm Kapadokya’nın neredeyse simgesel bir peri bacası gibi olan kalesi. Doğa resmen bölgenin tanıtımı için bir peri bacası yapmış. Üstelik buradan tüm Kapadokya bölgesini seyredebilirsiniz.

Evet sizler için bu bölgenin en bilinen yerlerini anlatmaya çalıştım. Bir sonraki yazımızda ise Kapadokya bölgesinin yeraltı şehirlerini ve çevrede gezilecek diğer bölgeler olan Ihlara Vadisi, Erciyes ve Kayseri’yi tanıtmaya çalışacağım.

 

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

+ 36 = 39

Başa dön tuşu